Turistická sezona na státních zámcích a hradech na Vysočině začne v sobotu 30. března

29. březen 2019 05:00

Památky na Vysočině ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) zahájí turistickou sezonu 30. března. Loni je navštívilo přes 180.000 lidí.

Vstupné se v průměru zvýší o 20 korun. Zvýhodněné budou nově i tříčlenné rodiny. Na zámku v Náměšti nad Oslavou lidé uvidí zrekonstruované vnitřní nádvoří i vstupní křídlo s cenným renesančním arkýřem, v expozicích pak rozšiřující se kolekci tapiserií, kterou zámek spravuje. Novinářům to řekla mluvčí NPÚ Markéta Slabová. 

Nová tapiserie

Nová tapiserie už je od minulého týdne instalovaná v zámecké expozici, řekl kastelán zámku Marek Buš. Je nazvaná Athéna a Arachné a pochází z druhé poloviny 17. století. Vyrobila ji francouzská manufaktura v Aubussonu. Podle kastelána jsou v expozicích vystaveny tři desítky tapiserií, další jsou v depozitáři. Nejstarší tapiserie ve sbírce vznikla zřejmě v roce 1540.

Neptunova fontána

Restaurátorské práce na záchraně cenných renesančních prvků na zámku trvaly dva roky a stály přibližně 17 milionů korun. Je díky nim obnoveno celé vnitřní arkádové nádvoří, na kterém bude zprovozněna i Neptunova fontána. Repasované jsou na nádvoří i renesanční dveře, kamenná ostění nebo barevně zasklená okna, která arkády uzavřela v polovině 19. století. Letos budou za půl milionu korun restaurovány barokní plastiky zdobící most před hlavním vstupem na zámek.

Další památky

Kromě Náměště nad Oslavou spravuje NPÚ na Vysočině zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku, zámek Telč na Jihlavsku a hrad Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Pod něj formálně spadá i dochovaný kostel v obci Zahrádka, která byla zbouraná při výstavbě vodního díla Švihov.

Vyšší vstupné

Zvýšení vstupného na památky podle Slabové odráží zvýšené náklady na provoz včetně mezd a energií. Výhodnější rodinné vstupné ale nově získají i rodiny s jedním dítětem.

Lipnice nad Sázavou

Lipnici letos čeká obnova Thurnovského paláce, nádvoří a přístupové cesty. Nová by měla být do konce roku i expozice věnující se způsobu vytápění historických objektů. Včetně obnovy střech by letos práce na Lipnici měly stát přes šest milionů korun.

Jaroměřice nad Rokytnou

Přibližně o půl milionu levnější bude obnova mostku a lávky v zámeckém parku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Po letech příprav by měly být letos obnoveny na svém původním místě, kdy v baroku tvořily linii se vstupem do zámku, schodištěm do zahrady a ostrovem v zahradě, který obtéká řeka Rokytná.

Od poloviny 19. století byl most a lávka umístěn mimo osu západně od původního místa.

zdroj: ČTK
Spustit audio