Trombózu mohou dostat malé děti i století lidé

13. květen 2015
Dobré odpoledne

Trombóza je krevní sraženina v cévě – v tepně i v žíle, a může vzniknout kdekoli. Primářka hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice Jihlava Miroslava Leinertová ale dodává, že nejčastěji vzniká v dolních končetinách: „Kromě nohou vznikají i v břiše, v plicích, v srdci nebo v mozku. Ví se, že trombózy se vyskytují častěji ve vyšším věku 45 let a také častěji jsou postiženi muži.“

Trombózy se ale obecně objevují napříč věkovým spektrem, jsou známy případy trombóz u novorozenců i u stoletých lidí. Trombóza je neodmyslitelně spojena s embolií. „V okamžiku, kdy jde o nestabilní trombus, to znamená, že jeho část vlaje do krevního řečiště, se může utrhnout a krevním proudem je pak tento embolus odnášen do některého z orgánů. Nejčastěji jsou to plíce,“ říká Miroslava Leinertová.

Existují tři příčiny vzniku trombózy. Jednak poškození cévní stěny při poranění, při fraktuře nebo zevnitř těla. Pak jde o zpomalení krevního toku u pacientů dlouhodobě ležících nebo po mozkových mrtvicích a do třetice jde o stav u lidí, jejichž krev má větší tendenci se srážet.

Rizikových faktorů je podle Miroslavy Leinertové celá řada: „Jsou to operace břišní a ortopedické, dále je riziko zvýšené u pacientů dlouhodobě upoutaných na lůžko, u pacientů s nádorovým onemocněním, u pacientů s vyšší hladinou tuku v krvi. K rizikovým faktorům patří i nadváha, těhotenství, užívání hormonální antikoncepce, kouření a další.“

Pozor na užívání hormonální antikoncepce

Ženy v těhotenství by se měly hlídat, protože i ony jsou ohroženy vznikem trombózy. Další ohroženou skupinou jsou velmi mladá děvčata, která užívají hormonální antikoncepci. „V poslední době přibylo v poradně pacientek, které dostaly trombózu a následně i embolizovaly do plic, právě při užívání hormonální antikoncepce. Tyto pacientky potom u nás vyšetřujeme na takzvaný trombofilní stav. To je zvýšená tendence ke srážení krve a je to buď stav vrozený, nebo získaný. Právě toto vyšetření je věcí hematologa,“ říká Miroslava Leinertová.
Někteří odborníci doporučují mladá děvčata, která chtějí brát antikoncepci, radikálně vyšetřit, jiná skupina je benevolentnější a nedoporučuje vyšetřovat všechny mladé dívky celoplošně a běžně. Obezřetnost je ale vždy na místě.

Při podezření na trombózu okamžitě volejte lékaře

Trombózy jsou nebezpečné, ale u každého závisí na mnoha okolnostech, jestli vše dobře dopadne, upozorňuje Miroslava Leinertová: „Záleží na velikosti sraženiny, ale i stejně tak na kondici každého člověka. Někteří nemají skoro žádné potíže, jiné velké sraženiny, když skončí v plicích, může to být fatální a velmi rychlé.“

Pokud začne mít člověk následující příznaky, měl by ihned vyhledat lékaře: „Protože jsou nejčastěji postiženy dolní končetiny, pokud začne otékat asymetricky jedna noha, nedá se na ni došlápnout, to místo bolí, táhne a na dotek, například na lýtku je to bolestivé. Pokud se sraženina utrhne a doputuje do plic, projeví se náhlá dušnost, ten člověk nemůže popadnout dech, rychle dýchá a má zrychlený srdeční tep. V těchto případech raději volejte rychlou záchrannou pomoc, může to být otázka velmi krátkého času,“ doporučuje lékařka.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.