Tři z pěti největších měst na Vysočině už regulují vzhled restauračních zahrádek

20. červenec 2023 12:30

Stále víc měst chce mít větší slovo v tom, jak budou vypadat restaurační zahrádky v jejich centrech. Svůj manuál pro letní posezení už mají tři z pěti okresních měst Vysočiny. Po Jihlavě a Třebíči teď i Žďár nad Sázavou.

Radnice spojuje podobný záměr - pryč chtějí koberce a umělé podlážky, pestrobarevné reklamní poutače, ale i ploty, které předzahrádku ohraničují. Ve Žďáře restauratéři, kteří požadavky splní, platí polovinu za zábor.

„Mně to takhle vyhovuje víc, než kdyby byla zahrádka oplocená,“ hodnotí jedna z návštěvnic předzahrádky ve Žďáře nad Sázavou.

Na polovinu nižší cenu spojený s postupem podle manuálu přistoupili provozovatelé všech zařízení na náměstí a v okolí. „Rád bych vyvrátil ten dojem, že všechny zahrádky jsou unifikované a stejné. To, co není možné, je to, co veřejný prostor degraduje – křiklavé barvy, nekvalitní materiály,“ vysvětluje starosta města Martin Mrkos za STAN.

„Pokud se člověk pohybuje v místech, kde je dost zahrádek, vidí lidi, kteří tu ulici obývají, je to většinou velmi příjemné. Co je problém, když si někdo ten veřejný prostor zabírá na úkor ostatních a místo toho, aby jednoduše postavil stolky ven, tak si staví složité konstrukce, vkládá do nich vytápění, spojuje to s domem a v podstatě vyhřezává z toho domu ven. To by být nemělo,“ uvítal radniční manuály pro předzahrádky architekt a urbanista Pavel Hnilička.

autor: Daniel Zach
Spustit audio