Tři barevné zóny a parkování u supermarketů, doprava v centru Jihlavy se od května změní

19. duben 2023

V centru Jihlavy funguje rezidentní parkovací zóna od roku 2004. V roce 2013 se rozšířila na sídliště Srázná, a taky U Pivovaru. Připravovaný nový systém současné parkovací zóny v letošním roce ještě rozšíří, a to hned ve dvou etapách.

V první etapě se bude jednat především o centrum, ulici Tyršova, Havlíčkovu ulici jih, také Křižíkovu ulici a ulici U Pivovaru. Do konce roku by to mělo postihnout ještě ulici u městského nádraží a také Úvoz. 

Čtyři roky příprav

„My jsme začali opravdu velice podrobnou analytickou fází, kdy jsme počítali obyvatele a parkovací místa,“ vysvětluje koordinátor systému parkování v Jihlavě Dalibor Pituch.

Nový systém parkování, který v Jihlavě začne platit v květnu, ve vysílání Českého rozhlasu Vysočina vysvětlil jeho koordinátor Dalibor Pituch

„Přes různé mapové nástroje jsme koukali do zahrad lidí, kolik mají možností parkování a na svých soukromých pozemcích,“ pokračuje. Podle tohoto průzkumu je na veřejných prostranstvích v Jihlavě k dispozici zhruba 21 000 parkovacích stání, zatímco aut ve městě je v tuto chvíli kolem 26 000.

„Toto číslo nás vlastně vedlo k tomu, že musíme něco udělat. Musíme zavést pravidla, která by upřednostnila zejména místní obyvatele a podnikatele,“ říká koordinátor systému parkování. Návštěvníci města by měli parkovat v docházkových vzdálenostech jejich cílů, ať už je to zaměstnání nebo třeba návštěva, návštěva úřadu. 

Dlouhodobé parkování u supermarketů

Záchytné parkoviště má Jihlava v tuto chvíli jedno. Je na příjezdu od Pelhřimova v Žižkově ulici u městského hřbitova. Z dalších směrů by měla přijíždějící auta zachytit parkoviště u supermarketů. „Hovoříme s obchodními centry, které mají kapacitní parkoviště na okrajích města, často s velice dobrou dostupností městské hromadné dopravy a nabízíme těmto obchodním centrům model spolupráce, kdy by část těch svých volných kapacit, která na parkovištích mají, nabídla dojíždějícím,“ upřesňuje Dalibor Pituch.

Výhodou pro obchodní centra by bylo například to, že by dojíždějící, kteří se potom vrátí ze zaměstnání a budou chtít odjet do svých domovů mimo město, tak by mohli v obchodním centru nakoupit. Obchodní centra podle Pitucha o spolupráci mají zájem.

Modrá, oranžová, fialová

Ve městě budou od května tři parkovací zóny. Označené budou barevně.

Modrý režim znamená rezidentní parkování

Řidiči ho poznají podle svislého dopravního značení. Na svislé značce, na dodatkové tabulce bude pruh modré barvy.

V tomto modrém rezidentním režimu budou moci parkovat primárně rezidenti a abonenti, to znamená osoby, které mají trvalý pobyt v dané oblasti města nebo tam vlastní nemovitost anebo podnikatelé, kteří tam mají sídlo nebo provozovnu.

V tomto modrém režimu budou moci parkovat hlavně držitelé dlouhodobých parkovacích oprávnění. Pokud na parkovací stání v modrém režimu přijede návštěvník, bude zde moct zaparkovat s tím, že se krátkodobé parkovací oprávnění koupí buď v mobilní aplikaci, anebo v nejbližším a parkovacím automatu, který bude vydávat parkovací oprávnění pro různé oblasti a různé režimy parkování.

Oranžový návštěvnický režim je určen zase výhradně pro návštěvníky

Bude třeba na Masarykově náměstí přes den. V pracovní dny od sedmi do 17 hodin na něm budou moci parkovat pouze vozidla návštěvníků, kteří uhradí návštěvnické parkovací oprávnění obvyklé v nějakém nejbližším parkovacím automatu, který u toho parkoviště bude, případně mohou využít také služeb mobilní aplikace a zaplatit parkování bez nutnosti cesty k tomu automatu. Večer s pátou hodinou se ta pravidla změní a přes noc budou na těchto stání v oranžovém režimu parkovat rezidenti s tím, že návštěvník, který by do centra města přijel, tak si opět zaplatí návštěvnické parkovací oprávnění. Nicméně ta cena už bude nižší než v těch denních hodinách.

Fialová barva bude označovat střednědobý režim

Ten bude určen jak pro rezidenty a abonenty, tak pro návštěvníky. A pro návštěvníky bude mít fialový režim jednu výhodu, a to je maximální cena za 13 hodin parkování 50 korun. Fialový režim bude určen tedy zejména pro lidi, kteří v centru města pracují, případně sem potřebují dojet na nějakou delší dobu a auto nechají opodál. Fialový režim bude už od května k dispozici na třídě Legionářů na parkovišti za Billou a potom od září bude k dispozici v ulicích severně od Fritzovy ulice.

Koordinátor systému parkování v Jihlavě Dalibor Pituch zodpověděl i otázky posluchačů, poslechněte si celý rozhovor.

 

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související