S bezplatným parkováním v centru Jihlavy bude brzy konec. Na začátku května se spustí nový systém parkování

19. duben 2023 06:00

V ulicích města jsou už například rozmístěné nové parkovací automaty. V centru nezůstanou žádná stání zdarma. Vedení magistrátu si od toho slibuje, že systém pomůže hlavně lidem v širším centru, kteří teď hledají složitěji parkování kvůli autům lidí dojíždějících do Jihlavy za prací.

„Špatně se tady parkuje, často hledáme místo, objíždíme bloky,“ popisují Lenka s Janou, které bydlí v Mahlerově ulici v jednom domě. Na nové rezidenční stání zatím vyhrazený názor nemají.

„Já si myslím, že to ukáže až praxe, co se změní,“ říká Lenka. Rezidenční kartu mna parkování si pořídit chce. Její sousedka s tím zatím nepočítá. „My auto často nepoužíváme, pro nás to je zbytečný výdaj,“ uzavírá.

Mapa rozšiřování parkovacích zón v Jihlavě

Dražší parkování ve vnitroblocích

Od jara si za parkování budou muset připlatit také lidé, kteří si pronajímali místa od města ve vnitroblocích. „Teď platím asi čtyři a půl tisíce za rok. Finančně je to špatné, ale je to pro nás důležité, abychom tu dokázali vůbec fungovat,“ říká Kateřina Bedáňová, zatímco ve vnitrobloku mezi ulicemi Matky Boží a Benešova usazuje svého syna do auta.

Nově bude stát pronájem jednoho místa 9 tisíc korun. Město tak chce srovnat ceny s komerčním parkováním v centru Jihlavy.

Parkování pro dojíždějící

V ulicích je rozmístěných 10 nových parkovacích automatů. Jeden z nich bude stát na parkovišti za obchodním domem Billa. „Plánujeme v této lokalitě udělat takzvanou fialovou zónu, která bude výhodnější pro lidi, kteří v Jihlavě parkují přes den, typicky jsou to zaměstnanci,“ říká radní David Beke z ODS. „Bude tam zvýhodněná sazba 50 korun za až 13 hodin stání,“ dodává.

Zatímco nové automaty by měla firma oživit do konce dubna, s vyznačením modrých rezidentských zón je zatím problém. Kvůli deštivému počasí se zpozdilo a není jisté, že bude hotové se startem nového parkovacího systému.

autoři: František Jirků , Monika Babulicová
Spustit audio

Související