Třešničkou na konci Havlíčkovy aleje v Havlíčkově Borové je nově osazená socha Epigram

27. červen 2022

Loňský rok byl ve znamení 200. výročí narození významného autora, novináře i básníka Karla Havlíčka Borovského. 

V jeho rodišti - Havlíčkově Borové - vysázeli na jeho počest třešňovou alej s dvěma stovkami třešňových stromů. Právě před pár dny na její konec přibyla nová socha, která slavného rodáka také připomíná. 

Epigram

Kdo se nyní vydá alejí na procházku, najde na jejím konci vyhlídku daleko do kraje, ale i kamenný Epigram. 

Svatý Jene z Nepomuku,

drž nad námi svoji ruku. 

Ať nám Bůh dá, co dal tobě, 

by náš jazyk neshnil v hrobě.

To je jeden z několika nápisů na soše, další je z Tyrolských elegií o víně, sochař také nazval Karla Havlíčka superstar a socha samotná má tvar jazyka. Na každé straně sochy jsou vysázené růže odrůdy Karel Havlíček Borovský. 

O soše nazvané epigram prozrazuje místní obyvatelka Hana Tonarová, že ji k výročí 200 let od narození Karla Havlíčka Borovského vytvořil lipnický sochař Radomír Dvořák. Socha byla dočasně umístěna v Havlíčkově Brodě na Smetanově náměstí, ale neměla tam zůstat napořád a také tam bez podstavce poněkud zapadala. 

V Borové pak na své nové místo dostala vyšší kamenný podstavec z místního materiálu. „Kameny jsou přímo z Borové, které jsme vydolovali, když jsme tady budovali novou školku. Nám přišlo symbolické mít je tady pod tou sochou. Pan Dvořák si je přijel opracovat, strávil tady odpoledne s flexou a takhle to mělo být,“ usmívá se Hana Tonarová. 

Dvě stě jmen

Na konci třešňové aleje Karla Havlíčka Borovského je na ceduli soupis jmen všech, kdo si chtěli strom koupit – pro rodinu, své děti, sousedovi, škole, jako sbor dobrovolných hasičů, včelaři nebo myslivci, i lidé odjinud než z Borové, kteří chtěli vyjádřit sounáležitost s odkazem velkého novináře. 

Třešňová alej má také symbolizovat dvě barvy, o kterých Havlíček psal – červená a bílá, jako poctivost a síla. Bílá v květu a červená svými plody. 

Z konce Havlíčkovy aleje je rozhled do dalekého okolí – na kostelík i celou Havlíčkovu Borovou až na hrad Lipnice na obzoru. „Myslím si, že až stromy povyrostou, že se sem budou sjíždět novomanželé fotit se pod tou klenbou, protože výhled je krásný,“ uzavírá Hana Tonarová.

Spustit audio

Související