Třeboňské divadlo založili naši furianti. Jde o nejhonosnější amatérskou scénu u nás

23. únor 2017
Česko – země neznámá

Městské divadlo v jihočeské Třeboni vzniklo v roce 1833 a záhy se stalo scénou, na které se střídali domácí ochotníci s kočujícími hereckými společnostmi. Nechyběla mezi nimi ani společnost, jejímž členem byl známý autor divadelních her a herec v jedné osobě, Josef Kajetán Tyl.

Poprvé zde hrál v roce 1852 a na prkna třeboňského jeviště se vrátil ještě o čtyři roky později. To už byl na smrt nemocný a během posledního představení se zhroutil vysílením přímo na jevišti. Obecenstvo tleskalo v domnění, že jde o mistrovský herecký výkon a netušilo, že zhroucení bylo skutečné. Tehdy se těžce nemocného Tyla ujal městský ranhojič Ludvík Frosch, známý svou lidumilností. Tyl se zotavil a Třeboň opustil. Ovšem zanedlouho, 11. července 1856, zemřel během pobytu v Plzni.

Dnes nese třeboňské městské divadlo Tylovo jméno. Vystupují v něm nadále ochotníci i ansámbly z celé republiky. A každé pondělí se v něm konají prohlídky pro turisty.

V Třeboni se divadlo hrálo odjakživa. Představení se odehrávala buď na zámku, nebo v klášteře, nejstarší zprávy o divadelním programu pocházejí z poloviny 16. století. Ovšem v roce 1822 došlo po jednom z představení k rozkolu mezi zámeckými ochotníky a právovárečnými měšťany o výtěžek z představení. Neshoda vedla třeboňské měšťany k rozhodnutí postavit si vlastní divadelní budovu.

K tomu byl vybrán prostor sladovny bývalého pivovaru, ze kterého po požáru roku 1781 zůstaly jen ruiny. V roce 1832 bylo na spáleništi započato se stavbou nového divadla a už za rok se v něm poprvé hrálo. Divadlo v Třeboni bylo natolik populární, že se o necelých 40 let později právováreční měšťané zadlužili a nechali interiéry kulturního stánku upravit do podoby, která se jen s drobnými úpravami zachovala dodnes.

Klika na stahování opony

Pozoruhodná divadelní budova je stále v provozu, v suterénu funguje i moderní kino, vedle hlavního sálu se nachází malá scéna, která slouží především loutkovým představením. Každé pondělí je možné se do Divadla J. K. Tyla podívat s průvodkyní na exkurzi.

autor: Filip Černý
Spustit audio