Třebíčské Polance se vrátí původní vzhled. A také název

28. červenec 2019 06:00

Třebíčským koupalištěm Polanka se aktuálně nese ruch brusek. Restaurátoři říčním lázním od architekta Bohuslava Fuchse vrací původní barvy z 30. let minulého století.

Funkcionalistická stavba říčních lázní od Bohuslava Fuchse v Třebíči bude vypadat stejně jako při otevření v roce 1934. Převlékací kabinky dostanou svoji původní barvu - modrou, červenou a žlutou.

Brousí se a opaluje

„Teď se to brousí a opaluje barva ze dveří. Ta barva se odstraňuje dolů, odstraňujeme to plamenem, protože horkovzdušná pistole by to nevzala. Pak se to bude brousit a budou se tam dávat nátěry,“ ukazuje v areálu říčních lázní na Polance restaurátor Michal Pacal. 

Převlékací kabiny dostanou původní barvy z dob založení lázní ve 30. letech minulého století. Modrá bude světlejší, červená bude spíš cihlová a bílá i žlutá dostanou krémovější odstín. „Ta kombinace barev není náhodná, vychází z principu funkcionalismu, kdy funkce se odráží i navenek. Je to velice sofistikovaně vymyšleno a je to krásná stavba,“ vysvětluje architekt Lubor Herzán.

Plovárna je dřevěná

Plovárna je celá ze dřeva, což není úplně typické pro stavby z 30. let. Dřevo je potřeba po tak dlouhé době opravit a restaurovat. „Ta plovárna byla velice kvalitní, takový nobl podnik, něco to stálo. Já si pamatuju, že když jsem byl malý kluk, tak poloviční vstupné stálo 70 haléřů, to byly tenkrát peníze,“ dodal architekt.

Původní název

Při rekonstrukci dostanou říční lázně zpět i svůj původní název tedy Městské říční lázně. „Je fakt, že původně se to jmenovalo městské říční lázně. Navzdory tomu, že kdybych byl důsledný, tak je to trošku protimluv, protože se v řece nekoupe. Ale je to historická reminiscence, která je v pořádku, takže přiblížení do původního stavu bude představovat maximum možného.“

Práce ještě na dva roky

Rozsáhlé opravy začaly v roce 2016. A podle mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisové mělo být původně hotovo už loni. „Nějak se to protáhlo, ale nakonec jsme zjistili, že těch prací je daleko víc a daleko náročnějších při údržbě takové budovy, než se zdálo při projektu.“

Rekonstrukce za 11 milionů korun tak potrvá ještě 2 roky. Návštěvníci by si mohli vyzkoušet opravené převlékací kabiny v původních barvách nejdřív na konci roku 2021.

autoři: Aneta Chytková , mik
Spustit audio