Třebíčská průmyslová škola třetím rokem učí své studenty opravovat domácí spotřebiče, techniků je na českém trhu nedostatek

2. únor 2024 06:30

Podle Sdružení výrobců elektrospotřebičů je na českém trhu nedostatek servisních techniků. Organizace proto už několik let motivuje technické střední školy k výuce těchto oborů. Opravovat domácí spotřebiče se učí i studenti na třebíčské průmyslovce.

Opravy domácích spotřebičů vyučuje škola třetím rokem. Reagovala tak na poptávku po absolventech s takovými znalostmi. „Během výuky by se měli naučit žáci umět rozebrat daný spotřebič, odhalit nebo diagnostikovat nějakou závadu, případě pokud je to opravitelné, opravit,“ připomíná zástupce ředitelky pro odborný výcvik Michal Řiháček. „Třídy máme, dalo by se říct, plné, ale když to zprůměruji tak dvacet pět žáků ve třídě,“ doplňuje.

Podle Michala Řiháčka žáci trénují na spotřebičích od školy anebo výrobců, s kterými mají smlouvu. Do budoucna se ale škola nebrání ani otevření vlastní dílny, kam by mohli nosit své spotřebiče i běžní zákazníci.

Spustit audio