Třebíč mění písek ve všech městských pískovištích, asi 400 tun materiálu musí dělníci přeházet ručně

13. duben 2023 09:00

Vyměnit písek v pískovišti není jen tak, tedy alespoň na veřejných hřištích. Všechno podléhá přísným pravidlům a hygienickým opatřením, každé pískoviště má vlastní dokumentaci.  V Třebíči se o to každý rok na jaře stará specializovaná firma.

Specializovaná firma písek v třebíčských pískovištích mění už 14 sezon. Na práci dohlíží Libor Bartys.

„To jde na skládku a zase zpátky musíme dovést čistý praný písek, aby byl hygienicky nezávadný,“ vysvětluje. Písek pro dětská hřiště nemůže být ze stavebnin, musí totiž projít hygienickou kontrolou. „Po nás opravdu přijde hygiena a kontroluje to, dělá rozbory,“ dodává Bartys.

V Třebíči je 70 dětských hřišť, z toho na 61 hřištích je písek, který je potřeba vyměnit. To představuje přibližně 400 tun materiálu, tedy asi 40 těžkých sklápěcích nákladních aut. Několik dělníků musí písek přeházet lopatami bez jakékoliv mechanizace. Velká nákladní auta totiž na hřiště nezajedou.

Každé pískoviště je nutné při výměně písku zdokumentovat. „Vedu agendu. Musím vyfotit prázdné pískoviště. Když ho naplníme čistým pískem, tak ho zase vyfotím, jako důkaz, že jsme nedovezli jenom trochu písku a neposypali trošku vršek,“ vysvětluje Libor Bartys.

Všechen písek v pískovištích na městských hřištích vymění Třebíč do konce dubna.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související