Nové cyklostezky letos vzniknou v Náměšti nad Oslavou i mezi Svratkou a Herálcem. Z Třebíče do Vladislavi se cyklisté zatím ale neprojedou

9. březen 2023 16:30

Vysočina je rájem cykloturistiky a každoročně tady vznikají nové cyklostezky a další se plánují. Třeba na Třebíčsku už dlouho očekávají cyklostezku mezi Třebíčí a Vladislaví. Toho času už měla být hotová, jenže zatím se nekoplo do země.

Stavba zhruba osmikilometrové cyklostezky mezi Třebíčí a Vladislaví se plánuje od roku 2019, stavět se měla začít v roce 2021. Teď ale radnice tvrdí, že stavbaři ji začnou budovat až za rok. Momentálně se řeší stavební povolení a dotace. Cyklostezka se navíc bude stavět na etapy. Nejprve vznikne část od cihelny do Vladislavi a posléze z Třebíče k cihelně na okraji města.

Nové cyklostezky na Vysočině v roce 2023

Dokončit cyklostezku plánují v Náměšti nad Oslavou a to včetně lávky přes řeku Oslavu. Hotová má být do května.

Cyklostezky se budou stavět také na Žďársku. Například ve Svratce chtějí letos postavit tříkilometrovou cyklostezku do nedalekého Herálce. Vyjít má na zhruba 25 milionu korun. Její součástí bude také 70 metrový most na pilotech.

Nová cyklostezka má vniknout také na Jihlavské ulici ve Žďáře nad Sázavou, na tu má být hotová letos projektová dokumentace. Stavět se začne až za rok.

Zlepšovat infrastrukturu pro cyklisty chce i Jihlava, Třešť a Pelhřimov. Kde přesně, si poslechněte.

autor: Patrik Salát
Spustit audio

Související