Třebíč je o krok blíž stavbě obchvatu města, trasa by měla vést částí Borovina a podél lokality Horka Domky

19. leden 2024 06:00

Stavba obchvatu Třebíče prošla posouzením vlivu na životní prostředí. Kraj Vysočina vydal souhlasné stanovisko a Ředitelství silnic a dálnic se teď s 52 stránkovým dokumentem seznamuje.

Plánovaná trasa obchvatu by měla vést částí Třebíče Borovina a následně podél lokality Horka Domky. Cílem je ulevit průtahu městem. „Určitě obchvat potřebujeme, ale uvítal bych ho někde mimo skoro centrum města a hlavně mimo největší park, který tady je,“ říká Ivo Kratochvíl, který bydlí na Borovině. Obchvat se totiž dotkne i Libušina údolí.

Podle spolku Obchvat Třebíče, který prosazuje jinou variantu silnice, současně chystaná trasa ovlivní zhruba stejný počet lidí jako současný průtah městem. „Je to pouze přeložka silnice o 500 metrů na jih, ale lidi, kteří tím budou zasaženi, těch je mnohem víc,“ odmítá současný návrh místopředseda spolku a opoziční zastupitel města z hnutí Třebíč občanům Jaromír Barák. Spolek záměr připomínkoval podobně jako další subjekty.

Dokumenty související s chystaným obchvatem zveřejňuje Třebíč na webu

Spolek usiluje o to, aby byly posouzeny i další varianty obchvatu, které by byly dál od města. Blízkost silnice k centru je ale podle radnice klíčová. „Podíl tranzitní dopravy v Třebíči je kolem 20%. Drtivá většina dopravních problémů především ve špičkách je způsobena lidmi, kteří se pohybují v Třebíči z místa A do místa B. Ve chvíli, kdy by trasa obchvatu byla mimo Třebíč, tak by tito lidé neměli nejmenší důvod po ní jezdit,“ vysvětlil starosta z hnutí PRO TŘEBÍČ Pavel Pacal.

Ředitelství silnic a dálnic by dodavatele stavby chtělo vybrat za dva roky. Podle předběžných odhadů má obchvat vyjít na více než 4 miliardy korun.

Spustit audio

Související