Některými řekami na Vysočině protéká jen třetina vody oproti běžnému květnovému stavu

17. květen 2024 06:30

Na nízkou hladinu vody v některých řekách si stěžují vodáci i rybáři. Odborníci a meteorologové upozorňují, že by se do Česka mohlo vrátit sucho.

Že by se sucho mohlo do Česka vrátit, naznačují i stavy hladin některých řek. Například na Vysočině, odkud teče voda na obě strany republiky, jsou teď někde průtoky i na pouhé třetině toho, co je v květnu běžné.

Kvůli nízké hladině si například vodáci musejí nechat ujít nejkrásnější úsek Sázavy. „Většinou touhle dobou začínáme na více vody,“ popisuje s pohledem na Sázavu Dana Pujmanová z půjčovny lodí Ledeč. „Stvořidla se dala jet minulý týden, jak byly kroupy a velké deště, to bylo prima pár dní, ale teď už jsou zase na hranici sjízdnosti,“ popisuje. Průtok ve Světlé nad Sázavou je 3,5 metru krychlových za vteřinu. „Tři jsou pro kánoe minimální. Na raft je to málo, to je potřeba tak 6 metrů,“ dodává Dana Pujmanová.

Na pátek a sobotu předpovídají meteorologové srážky. „Úhrny se mají pohybovat od deseti do dvaceti milimetrů na metr čtvereční, což zřejmě nebude mít velkou odtokovou odezvu,“ pospal mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Velká část řek na Vysočině spadá do povodí Moravy. Tam je situace ještě méně optimistická. Průtoky se v průměru pohybují na 30% až 50% dlouhodobého normálu. Hladiny si zatím drží vodní a vodárenské nádrže.

autor: Milan Soldán
Spustit audio