Tisíc obědů a skoro každý je jiný. Jarmila Kašparová skládá jídelníček pro nemocnici v Novém Městě na Moravě

16. srpen 2019

Jarmila Kašparová je nutriční terapeutkou a vedoucí stravování v nemocnici v Novém Městě na Moravě. Denně se připravuje téměř tisíc jídel obědu, a pro přibližně 350 pacientů ještě znovu večeří, snídaní a svačin.

V kuchyni pracuje desítka kuchařek, šéfkuchař, dietní kuchařky, pomocní kuchaři a další pomocné síly, jídelníček připravuje tým nutričních terapeutek. Základní rozpis je potřeba nachystat dva měsíce předem a postupně potraviny objednávat. V kuchyni se začíná každý den v pět hodin ráno.

Existují desítky diet

Dietní systém je v dnešní době velmi složitý a každá nemocnice si jej může upravit podle sebe. V Novém Městě pracují asi s třiceti různými dietami – diabetická, šetřící, v potaz se berou nejrůznější alergie nebo intolerance na všechny možné druhy potravin. Jsou i kombinace různých diet, téměř každý druhý pacient má nějaký specifický problém ve stravě, který řešíme,“ vysvětluje v Dobrém dopoledni.

Lékař to při přijetí pacienta zjistí, ať už alergické potíže nebo nutnost vyloučení některých potravin při podávání konkrétních léků a pokud je potřeba, kuchyně na všechny tyto požadavky individuálně reaguje. Podobně chystá i různé formy stravy – tekutou, krájenou, mletou a podobně.

Relaxuje tancem

Jarmila Kašparová si nutriční hodnoty vlastních jídel nepočítá: „Při jídle je potřeba používat selský rozum a vařit ze základních potravin, ke kterým se v poslední době znovu vracíme. Máme-li kvalitní maso, zeleninu, ovoce, ale i kvalitní máslo a sádlo, a z toho si vaříme, tak by to mělo být v pořádku. Ten klid na jídlo si taky dokážeme najít i v nemocniční kuchyni,“ usmívá se v Dobrém dopoledni. Sama nejraději relaxuje tancem. Pod jménem Džamila vede ve Žďáře nad Sázavou taneční kurzy různých stylů pro dospělé tanečnice, ale i malá děvčátka, všem připravuje i vlastní choreografie. „Jezdíme i na taneční dovolené, nejraději do Egypta,“ uzavírá své povídání Jarmila Kašparová.

autor: dak
Spustit audio