Těstoviny se zelím a s houbami. Netradiční spojení, které vás ale nadchne
Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!
Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra.
Zkuste to však dnes bez omáček. Nebudete litovat.
Suroviny: hrst sušených hub, 300 g těstovin, sádla na vymazání, 1 cibule, 1 kg hlávkového bílého zelí, mletý kmín, sůl a mletý pepř, 50 ml smetany 33 %, 100 g ementálu, nasekaná petrželka k podávání
Postup: Houby zalijte vodou, nechte hodinu nabobtnat a pak je asi 15 minut povařte a slijte. Těstoviny uvařte podle návodu, sceďte a promíchejte se lžící sádla.
Zelí nakrájejte na čtverečky, přelijte v cedníku vroucí vodou a nechte okapat. Potom na zbylém sádle osmahněte do růžova cibuli, přidejte zelí, kmín, sůl a pepř a duste asi 10 minut; podle potřeby přilijte vodu. Nakonec vmíchejte houby.
Flíčky promíchejte se zelím, přendejte do sádlem vymazané zapékací mísy a přelijte smetanou promíchanou s nastrouhaným sýrem. Vložte do předehřáté trouby na 200 °C a zapékejte, dokud povrch nezezlátne. Podávejte posypané petrželkou.
Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).
Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové, kukuřičné nebo rýžové.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.