Krůtí prsa s ledovým salátem. Bohatě zakapejte dresinkem a ozdobte opraženými vlašskými ořechy

Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí prsa s ledovým salátem a vlašskými ořechy. A nebudete litovat.

Ingredience
  • 800 g krůtích prsních řízků
  • 2 šalotky
  • olej olivový 250 ml
  • rajský protlak 3 polévkové lžíce
  • balzamikový ocet 80 ml
  • koriandr mletý 1 čajová lžička
  • sušený česnek (podle chuti)
  • sůl
  • pepř
  • salát ledový 300 g
  • rajčata cherry 500 g
  • salátová okurka
  • česnek
  • vlašské ořechy
  • čerstvý koriandr

Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.

Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.

Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.

Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.

Postup:
Nejprve si připravíme marinádu:
smícháme v misce 80 ml olivového oleje s rajčatovým protlakem, lžičkou sušeného koriandru, česnekem, soli a pepřem.
Omytá a osušena krůtí prsa obalíme marinádou a necháme přikrytá asi čtvrt hodiny marinovat.
Na dresink pokrájejte nadrobno očištěnou šalotku a smíchejte ji s balsamikovým octem, prolisovaným stroužkem česneku, 150 ml olivového oleje a zbylým sušeným koriandrem a dejte stranou.
Omytý a osušeny ledový salát pokrájejte na proužky. Omytou okurku pokrájejte na půlkolečka, omytá rajčata rozpůlte a koriandr posekejte nahrubo.
Zbylý olivový olej rozehřejte na pánvi a krůtí prsa opečte z obou stran přikrytá dozlatova. Pak je dejte stranou a nechte stále přikrytá. Nechte je odpočinout alespoň deset minut.
Krůtí prsa pokrájejte a rozdělte do misek. Podávejte se zeleninou a čerstvým koriandrem.
Bohatě zakapejte dresinkem a ozdobte nasucho opraženými vlašskými ořechy.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

František Novotný, moderátor

setkani_2100x1400.jpg

Setkání s Karlem Čapkem

Koupit

Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.