Císařský trhanec s malinovou pěnou. Ostudu si netrhnete, naopak, všichni vám vyseknou velkou poklonu

Největší audioportál na českém internetu

Císařský trhanec | Foto: Mirka Kuntzmannová, Český rozhlas

28.6. Vaříme s Habadějem

Sladkostí není nikdy dost, těch originálních ještě méně. Mezi ně se řadí jedna, kterou najdete zejména na lístcích vídeňských kaváren. Jmenuje se Kaiserschmarrn a je to vlastně takový nepořádek na talíři, kterému se u nás přezdívá trhanec.

Ingredience
  • Těsto:
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 4 žloutky
  • 2 bílky
  • 250 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • pár kapek vanilky
  • lžíce rumu
  • citrónová kůra
  • 2 lžíce cukru krystal
  • Dále potřebujeme:
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 2 bílky
  • maliny
  • moučkový cukr

Přijde k vám vzácná návštěva, kterou chcete uctít a jste z toho tak nervózní, že pokazíte, co můžete.

A přesně nějak takhle se prý kdysi (ne)dařilo jistému statkáři, u kterého se na cestě přes Alpy zastavil císař František Josef I. se svou manželkou Alžbětou Bavorskou, kterou budete znát spíše pod jménem Sissi.

Legenda praví, že hospodář chtěl panovníka pohostit a rozhodl se, že připraví palačinky. Jenže když je vyráběl, byl tak nervózní, že to nějak popletl a palačinku na pánvi zamíchal. Aby zakryl ten trhanec, namazal ji švestkovým džemem a pořádně pocukroval. Dopadlo to tak, že císař byl z jídla doslova nadšený.

Postup:
K hladké a polohrubé mouce přidáme 4 žloutky, 250 ml mléka, vanilkový cukr, pár kapek vanilky, lžíce rumu, citrónová kůra, 2 lžíce cukru.
4 lžíce cukru vyšleháme se dvěma bílky a lehce vmícháme do připraveného těsta.
Na střední teplotě necháme rozehřát větší pánev, dáme plátek másla a po rozpuštění nalijeme na pánev třetinu těsta... placka by měla mít asi 2 cm.
Až okraje zezlatnou, placku obrátíme a dopečeme i z druhé strany. Máme z toho celkem tři placky. Hotové jednotlivě roztrháme na kousky a znovu dáme na pánev s máslem a lžičkou cukru, zvýšíme o stupínek teplotu, cukr se rozpustí, trochu zkaramelizuje s kousky těsta se opečou do křupava.
Do zbylých dvou bílků dáme cukr, pár malin a vyšleháme tuhou pěnu, sníh a dáme na talíř k trhanci s malinami a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu