Těšil jsme se tak, že bych cvičil i v plynové masce. Dnes otevřely mimo jiné posilovny

3. prosinec 2020 11:00

Obchody, restaurace, ale i posilovny dnes po dvouměsíční pauze otevřely. Vláda rozvolňuje opatření proti šíření koronaviru.

V Jihlavě mimo jiné otevřela i posilovna na Žižkově ulici. Hned v osm hodin ráno nezůstala prázdná. Cvičenci musí mít roušky. „Viděl jsem pána, kterému rouška neustále sjížděla z obličeje. Řekl mi ale, že se tak těšil, že by klidně cvičil i s plynovou maskou,“ referoval z místa reportér Patrik Salát.

Lidé v posilovnách musí navíc dodržovat rozestupy a také pravidlo podobné jako v obchodech. „Na patnáct metrů čtverečných může být pouze jeden člověk. Posilovna Žižkově ulici je veliká, podle majitelky Věry Mikulcové se tam vejde až 80 lidí. U menších posiloven to ale může být problém,“ dodal reportér.

Kadeřnictví, obchody a restaurace

Od čtvrtku 3. prosince jsou otevřená také kadeřnictví. V provozovně, pokud je malá, ale smí být jen jedna kadeřnice. „Jihlavská kadeřnice Šárka Křížová mi řekla, že přijímá nové objednávky až na leden 2021. Musí se střídat s kolegyní a více toho nezvládnou. Navíc nápor zákazníků je prý veliký.“

Znovu spustit svou činnost mohou od čtvrtku také obchody, další provozovny poskytující služby a restaurace.

„Restaurace u pivovaru v Polné otevřela v 11:00 hodin a první hosté na sebe nenechali dlouho čekat. Viděl jsem tady pána, který udělal gesto podobné fotbalistům, když dají gól,“ řekl z místa reportér Milan Soldán.

„Zatím to bude na oběd, odpoledne a večer ale provozovatel restaurace věří, že lidé přijdou na pivo. Dokonce má i nějaké rezervace, zákazníci jsou prý natěšení.“

V restauracích platí také omezení. Prostor smí být zaplněný jen z poloviny, lidé mohou sedět maximálně po čtyřech u stolů. Zavřít mu ve 22:00 hodin.

autoři: Patrik Salát , Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související