Tažní ptáci neodlétli, naopak se objevují noví živočichové. Teplé zimy mají dopady v přírodě

6. únor 2020 14:20

Také se vám zdá tento způsob zimy poněkud nešťastný? Nejste sami. Trochu nepořádek v něm má i sama příroda.

Například někteří tažní ptáci už ani neodlétají do teplých krajin. A rozhodně to není poprvé - nezvykle mírné zimy jsou podle klimatologů na Vysočině posledních několik let stále běžnější.

„Skutečně ty dlouhodobé trendy, že zimy jsou mírnější a průměrná teplota roste, to všechno se na naší fauně projevuje. Třeba tím, že řada ptáků, dříve tažných, u nás zůstává. Hezký příklad je červenka obecná, která byla tažným druhem, dneska když jdete po městě, tak červenky běžně potkáváte v lednu, v únoru,“ představuje jeden z dopadů mírných zim na vysočinskou přírodu vedoucí regionální pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny Václav Hlaváč.

Živočichové si podle něj s teplejším počasím dokážou poradit, některým ale počasí ničí jejich přirozené prostředí. „Jak přicházejí dlouhé periody bez srážek, tak nám v minulých letech často vyschly potoky se vzácnými druhy střevlí, s raky.“

Opačný příklad

Na druhou stranu díky vyšším teplotám na Vysočinu migrují i druhy, které se zde dříve nevyskytovaly. Přímo ve Žďárských vrších je v posledních letech už poměrně běžným úkazem kudlanka nábožná. Výkyvy počasí trápí ale například i zahrádkáře.

„Ta zima se nijak výrazně zatím neprojevuje na ovocných stromech, jsou tam známky malého narašení. Daleko větší problém je několik teplých dní a následně prudké mrazy, které mohou zlikvidovat celou budoucí úrodu.“ Podle předsedy ovocnářské komise na Havlíčkobrodsku Josefa Adama vyšší zimní teploty nahrávají také stromovým škůdcům. Předpokládá proto, že pěstitelé budou muset v letošním roce využívat více chemických postřiků.

Úroda na polích

O úrodě na polích zase rozhodnou podle ředitele jihlavského zemědělského svazu Michala Bratršovského především následující měsíce. „Ozimy přezimují, dá se říct dobře. Výkyvy teplot mají vliv na fyziologické procesy v rostlinách. Dochází ke zvyšování příjmu živin, které rostliny vysilují.“

Zemědělce tak trápí spíš nedostatek podzemní vody. Pokud totiž ve zbytku zimy nenapadne dostatek sněhu, může úrodu poškodit případné sucho.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související