Chřipka na Vysočině: ve dvou okresech je epidemie, děti v jedné obci nechodí do školy

4. únor 2020 06:00

Na Havlíčkobrodsku a na Žďársku už propukla chřipková epidemie. Některá sociální a zdravotní zařízení už proto vyhlásila zákazy návštěv.

V důsledku epidemie mají školáci i předškoláci ve Škrdlovicích neplánované prázdniny.

„My jsme k tomu zákazu návštěv přistoupili už z preventivních důvodů, protože už na přelomu roku jsme měli ve zvýšené míře respirační onemocnění u klientů,“ potvrzuje ředitelka jihlavského Alzheimer centra Renata Horňáková. Právě toto zařízení vyhlásilo zákaz návštěv jako první v kraji. A to i přesto, že v samotné Jihlavě zatím respirační onemocnění na hranici epidemie nedosáhla.

Aktuálně je podobných institucí v kraji více. K pondělku bylo na Vysočině kvůli chřipce uzavřených celkem šest různých zařízení.

Lékárna

Zákaz návštěv ale neznamená, že by lidé své příbuzné nemohli vidět vůbec. Pokud jsou klienti zdraví a jejich rodina také, mohou spolu jít například na vycházku. I když se počet nakažených chřipkou na Vysočině za poslední týden zvýšil, v nemocniční lékárně v Jihlavě zatím evidují jen mírný nárůst poptávky po léčivech.

„Minulé víkendy byly poměrně klidné, takže až tenhle poslední víkend můžeme vidět trošičku nárůst prodeje věcí na virózy. Evidujeme víc nemocných dětí, u dospělých je to zatím stabilní, ale výhledově se ta situace zřejmě zhorší,“ všímá si zástupce vedoucí lékárny Marek Musil.

Prevence

Právě děti a starší lidé jsou k respiračním onemocněním náchylnější. Podle ředitelky protiepidemiologického odboru Krajské hygienické stanice Aleny Dvořákové je hodně důležitá prevence: „Ti, kteří již onemocněli, mají zůstat doma, nechodit do práce, aby dál tu nákazu nešířili. Měli by si důsledně mýt ruce, nejlépe používat i desinfekční gely, nejezdit veřejnou hromadnou dopravou, pokud to není bezpodmínečně nutné a nechodit na velká shromáždění.“

Hranice epidemie je 1700 nemocných na sto tisíc obyvatel. Zatím ji překročily dva okresy z pěti v kraji.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související