Syenitové skály u Třebíče jsou zdravě radioaktivní

27. říjen 2016
Česko – země neznámá

Jen kousek od Třebíče leží v lesíku u místní části Pocoucov hromada velkých zaoblených balvanů. Cedule označující přírodní památku upozorňuje na to, že tyto kameny nejsou jen obyčejná žula. A turistická mapa říká, že jde o takzvané syenitové skály. Podle geologů je to hornina vzácná ve světovém měřítku.

„Žula se od syenitu liší obsahem křemene. Syenit je chudý křemenem,“ vysvětluje geolog Stanislav Houzar. „Na výbrusu kamene je syenit tmavý,“ říká a ukazuje na balvanu před námi typickou strukturu. Básník Jakub Deml prý o ní říkal, že vypadá jako kousky špeku v tlačence. „To jsou krystaly živce,“ dodává geolog.

Když se na skalku u Pocoucova zadíváte, uvidíte jakousi hromadu balvanů a ne celistvou skálu. I k tomu má geolog vysvětlení. Syenit vznikl před 335 miliony let utuhnutím vyvřelé horniny asi 12 kilometrů pod zemí. Zajímavé je, že území dnešní České republiky bylo tehdy v oblasti rovníku.

„Ze zemské kůry převzala tavenina ještě zvýšenou radioaktivitu, protože se obohatila thoriem a uranem,“ doplňuje Stanislav Houzar. Množství radioaktivity v této oblasti ale není nebezpečné. Naopak je zdravé. Během let skála zvětrávala a voda odplavovala její nepevné části. Stabilní kamenná jádra zůstala. A to jsou dnešní balvany.

Na některých jsou dodnes zřetelné zásahy nářadí z dob, kdy lidé kámen využívali. Z pocoucovského syenitu je dokonce postavená bazilika svatého Prokopa v Třebíči. „Dokonce když bychom u ní změřili radioaktivitu, zjistili bychom, že půlka baziliky je z jednoho místa a druhá půlka kamene je dovezená z jiného prostoru,“ říká Stanislav Houzar.

Syenit je typický malým množstvím křemene

Syenit je hornina poměrně vzácná na celém světě. V Evropě je jí nejvíc na území České republiky. Najdete ji na Třebíčsku, u Jihlavy, v okolí Tábora a na Šumavě.

Spustit audio