Svratku a její okolí si oblíbila řada malířů. Tím prvním a nejznámějším byl Antonín Slavíček

2. říjen 2023

Častým cílem a oblíbeným tématem malířů krajinářů je Vysočina, především Žďárské vrchy. Ve Svratce je nově připomíná devítikilometrová naučná stezka. Na jednotlivých zastaveních najdete konkrétní malíře a uvidíte i jejich obrazy, které pak můžete porovnat s dnešní skutečností.

„Svratka je známá svou malířskou tradicí. Těch malířů tady působilo velké množství,“ říká autor Naučné stezky po stopách malířů ve Svratce Martin Mudroch. Nedaleko Svratky se nacházejí Kameničky, které si velice oblíbil slavný krajinář Antonín Slavíček. Právě on do této lokality přivedl další malíře. „Po první světové válce se sem vydala další skupina malířů, právě pod dojmem jeho obrazů,“ dodává Martin Mudroch.

Naučná stezka je dlouhá devět kilometrů a má sedmnáct zastavení. Na každém jsou informace o jednom či více malířích. A je na něm i obraz, který umělec vytvořil právě na daném místě. Mnohé scenérie, hlavně ve městě, se od té doby značně změnily. Přesto je možné identifikovat některá zachovalá stavení.

Velmi oblíbeným tématem malířů je svratecká zvonice s přilehlou zídkou. „Je to zvonice, která je zděná, vrch má roubený. Visí v ní jeden z nejstarších zvonů na Vysočině,“ popisuje Martin Mudroch. Zvonice stojí samostatně a je průchozí směrem ke kostelu.

Oblíbeným místem malířů byla svratecká zvonice s přilehlou zídkou

Na svrateckém náměstí stojí socha svatého Václava. Zastavení naučné stezky se o ní sice nezmiňují, ale určitě stojí za to si ji prohlédnout. „Je starší než nejznámější socha Václava v České republice, tedy ta pražská. Ta naše je z roku 1868,“ říká Martin Mudroch a ukazuje k dalšímu zastavení malířské stezky. Je na něm obraz rodného statku malíře Rudolfa Hanycha. Ten bohužel nahradila typizovaná prodejna Jednoty.

Spustit audio