Suvenýr z končícího Horáckého zimního stadionu. Na prodej jsou mantinely, plexiskla i sedačky

8. červenec 2022 07:00

Jihlavský zimní stadion čeká demolice a kvůli tomu se jeho vybavení stěhuje a rozprodává. Po desítkách let dosloužil a na jeho místě má vyrůst nová moderní hala.

Horácký zimní stadion v Jihlavě po více než 55 letech dosloužil a čeká ho demolice. Uvnitř se kvůli tomu postupně stěhuje vybavení. Například střídačky a trestné lavice poputují do Pelhřimova. Vyklízet se začaly také kabiny.  

Kabiny a střídačky

Jednatel jihlavské Dukly Bedřich Ščerban právě na potemnělém stadionu otevírá dveře do mládežnické kabiny. „Je to bývalá kabina 8. třídy.“ Pořád tam můžeme vidět rozvěšené dresy, lavičky. „Tohle se má přesunout do nových kabin, který vznikly na zimáčku. Pod ledovou plochou v garážích. Nicméně tam se čeká na kolaudaci.“

„Tady vidíme, že už jsou zdemolovaný střídačky,“ říká Bedřich Ščerban o kus dál. „Už to je všechno sundaný a připravený na transport do Pelhřimova. To, co čeká a co je v majetku města, to jsou sedačky, osvětlení, ozvučení, manitely, plexiskla.“

Stěhování do Pelhřimova

Přesunuli jsme se ke hřišti, které je stále obestavěné mantinely. Sundané jsou už nicméně sítě a na svém místě nejsou ani střídačky nebo trestná lavice. Do Pelhřimova se musí totiž přesunout do konce července, protože na začátku srpna čeká tamní stadion kontrola pro udělení licence pro Chance ligu. 

„Teď už v rámci Pelhřimova nebo Jindřichova Hradce bude to licenční řízení probíhat poprvé, proto jsme požádali svaz, aby přijeli na začátku srpna. Kdyby byly nějaký závady, abychom měli ještě měsíc čas, abychom to tam připravili,“ řekl Bedřich Ščerban. 

Výbava na prodej

To, co se nepřesune do Pelhřimova nebo Jindřichova Hradce a klub dále nevyžuje, čeká odprodej. Svého kupce už mají například mantinely, zájemce je o plexiskla a odprodávají se také sedačky. Jedna vyjde na zhruba 200 korun. 

„Odhadní cena se tam dělala i proto, že byl zájem z řad některých fanoušků, kteří třeba deset let sedávali na jednom místě, jestli by si tu sedačku mohli odkoupit. Některé ty sedačky už jsou taky zamluvené, ale je to v řádech jednotek. Není to nic masivního.“

Na místě horáckého zimního stadionu by měla vyrůst do dvou let nová multifunkční aréna. Její náklady se odhadují na 1,3 miliardy korun. Město Jihlava chtělo vybrat zhotovitele původně do 31. března. Termín otevírání obálek kvůli dotazům stavebních společností ale několikrát odsunulo.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související