Super úplněk není nikterak vzácná událost

11. srpen 2014
Dobré odpoledne

Jev, který média označují jako super úplněk, můžete pozorovat každý rok. Řekl to pondělní odpolední poradně na Regionu Miloš Podařil z Jihlavské astronomické společnosti. „Jde vlastně o souběh dvou okolností. Jednak musí být Měsíc v takzvaném přízemí, tedy nejblíž Zemi na své oběžné dráze, a zároveň musí nastat úplněk. Oba tyto jevy pozorujeme přibližně každý měsíc, takže ten takzvaný super úplněk vychází zhruba jednou do roka. Nejbližší bude 20. září 2015 a Měsíc při úplňku bude ještě o 20 kilometrů blíž Zemi než teď v srpnu 2014,“ objasnil astronom.

Rozdíly ve vzdálenosti Měsíce od Země se liší i o 50 tisíc kilometrů, což je asi sedmina celé vzdálenosti. „Dráha, po které Měsíc obíhá, není kruhová, ale eliptická. Tak, jak to vesmírná tělesa mají,“ řekl Podařil. „Když je tedy Měsíc nejblíže Zemi, zdá se nám pozorovatelům skutečně asi o 15 procent větší. Včerejší úplněk bychom tedy mohli nazvat spíš největší v roce,“ upřesnil Podařil.

Perseidy můžeme pozorovat každý rok

Další zajímavý srpnový jev na obloze je meteorický roj Perseid. „To je pravidelný jev, který na obloze pozorujeme vždy kolem 12. nebo 13. srpna. Jde o drobné kosmické částice z komety, která létá kolem slunce a rozpadá se. Úlomky vždy v polovině srpna vstupují do atmosféry a nám sehrávají takové pěkné divadlo. A protože se nám pozorovatelům ze Země zdá, že k nám vstupují z oblasti souhvězdí Perseus, říkáme jim Perseidy,“ řekl v poradně na Regionu Podařil.

Podobných meteorických rojů známe více. Například Leonidy, které sledujeme na podzim a Geminidy okolo Vánoc,“ vysvětlil astronom. Podle něj ale letos, tedy v roce 2014, nebudou Perseidy příliš dobře viditelné. „Maximum jevu nastane v noci z úterý 12. na středu 13.srpna někdy kolem čtvrté ráno. Na padající meteory nemusíte čekat do rána, půjdou vidět už večer. Viditelnost ale letos zhorší měsíc, který bude krátce po úplňku na nebi hodně silný. Pro pozorování proto doporučuji místo, na kterém budete mít měsíc například za lesem nebo jinak stíněný,“ doporučil Podařil.

Planeta Mars ve velikosti Měsíce je nesmysl

Astronom také vyvrátil informaci, která koluje internetem. V té se uvádí, že na obloze bude vidět planeta Mars ve velikosti měsíce. „Je to pochopitelně nesmysl, kachna. Poplašná informace, která už několikátý rok vždy v srpnu koluje internetem,“ vyvrátil nepravdivé zprávy Miloš Podařil.

Co se aktuálně děje na obloze a které jevy jsou viditelné, můžete najít například na stránkách astro.cz.

Spustit audio