Stříbrnou vodu z Křemešníku si brali námořníci na daleké plavby. Nekazila se

22. červen 2016
Česko – země neznámá

V krásné přírodní lokalitě Křemešník, nedaleko Pelhřimova na Vysočině, je několik studánek. Říká se o nich, že jsou zázračné. Zřejmě za to může obsah stříbra a lehká radioaktivita vody. Taková voda se nekazí a skvěle chutná. Ke studánkám se dostanete po takzvaném zeleném okruhu, který je dlouhý asi šest kilometrů.

„Je to historicky nádherná oblast, která byla využívaná prakticky od středověku k těžbě stříbra. Město Pelhřimov bylo bohaté stříbrné město,“ říká předseda Klubu českých turistů Pelhřimov Pavel Pípal. Zbytky po těžbě stříbra jsou všude patrné, důsledkem těžby jsou ostatně i studánky, jejichž voda stříbro obsahuje.

Na Křemešníku jsou nejznámější tři studánky - Stříbrná, U Buku a Zlatá, zvaná také Zázračná. Upravenou studánku je ale možné najít i blízko chatové osady. Všude jsou připravené hrníčky pro žíznivé poutníky. Pro vodu se ke studánkám sjíždějí lidé z celého okolí, chataři si ji v barelech vozí do Prahy a nedají dopustit na výbornou kávu ze stříbrné křemešnické vody.

Nejlépe přístupná a také určitě nejvíce navštěvovaná je Stříbrná studánka. Nachází se nedaleko hájovny Korce, jen pár metrů od rybníčků Ivaniny. „V historii se křemešnická voda vozila v sudech až do Terstu a tam ji brali na lodě, protože se nekazí,“ říká Pavel Pípal. Voda je pravidelně hygienicky kontrolovaná a protokol je k vidění za mříží pod šindelovou stříškou, která chrání pramen.

Zdravá voda s mistem k odpočinku

Studánka U Buku je skromnější. Voda nevytéká trubkou, pramen kryje jen jednoduchá stříška. Nechybí tady ale lavička k odpočinku. „Támhle dál, asi pět metrů, stával kdysi ohromný buk,“ vysvětluje vznik názvu studánky Pavel Pípal. Z buku zbyl už jen velký pařez, ale mladých buků je v okolí dost.

Stříbrná studánka na Křemešníku

Nejznámější a nejvýstavnější je Zlatá studánka, na mapách také uváděná jako Zázračná. „Je to jedinečný přírodní jev, cyklický pramen, který teče jen občas. A je jediný v Evropě. Začíná téct po Vánocích a končí na začátku léta,“ říká Pavel Pípal.

Nad studánkou stojí kaplička, která má ve štítu reliéf od sochaře Františka Bílka. Jeho díla jsou k vidění i na vrcholu Křemešníku, v kapli ambitu kostela nejsvětější Trojice. Vedle kapličky je vchod do poustevny ze 17. století. Kdysi tu prý za trest pobýval poustevník Mrňávek. Jeho ostatky jsou uložené v kapli na Křemešníku.

Křemešník toho ale nabízí ještě mnohem víc. Vedle již jmenovaného kostela Nejsvětější Trojice stojí rozhledna, je tu hotel, lanový park a sjezdovka. Stojí za to projít si i Křížovou cestu, začínající u kapličky u Zlaté studánky. Za zmínku stojí, že se na podobě Křížové cesty podílel příbuzný redaktora Českého rozhlasu Jana Šmída, František Šmíd. Na soklu prvního zastavení je o tom písemný doklad.

Spustit audio