Stovky balíků z Číny. Každodenní realita na jihlavské poště

28. únor 2019 06:00

Česká pošta se do jisté míry stala distributorem balíků z Číny. Stále více Čechů si totiž objednává zboží v asijských e-shopech a balíčky pak skončí na poště.

Je krátce po šesté hodině ráno, jsme v depu České pošty v Jihlavě a třídí tady čerstvou várku balíků. Značná část je z Číny, referoval z místa reportér Milan Soldán.

„Nejsilnější bývají pondělky. Balíky se na uzlech třídí ve víkendových směnách. Bývá to třeba v řádu i stovek kusů,“ řekl vedoucí poštovního depa Michal Tvrdík.

Kulminace počtu

V těchto dnech, na samém konci února, počty balíků kulminují. Je to dané tím, že v mnohých jsou ještě vánoční dárky. „Je to delší dobou, než se to sem dostane. Dobíhá to právě i v těch povánočních měsících, tedy v lednu a únoru.“

Mezi pošťáky čínské balíčky příliš populární nejsou. Většinou je přepravují v režimu dopis, do schránky se ale kvůli svým rozměrům většinou nevejdou. „Kdybychom tohle měli dát do schránky, tak vidíte sám, že se to tam nevejde,“ dodal Michal Tvrdík.

Celní poplatky

S Čínou nemá Česká republika bezcelní styk, proto bychom si měli uvědomit v momentě objednání zboží, jestli nebudeme nuceni platit clo. „Balíky jdou na celní poštu do Prahy, kde se rozhodne, jestli se bude něco platit nebo ne. Hraniční taxou je 22 €,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí celníků Richard Zeman.

Neplatí to ale pro parfémy, toaletní vody, tabákové výrobky a alkoholické nápoje.

O své zboží může nakupující dokonce přijít, to pokud celníci v České republice zjistí, že uvnitř balíků je padělek některé ze světových značek.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio