Štěně není vhodným dárkem ani odměnou za cokoliv, změní život celé rodině a někdy i sousedům

29. červen 2023

Po pejskovi touží menší i větší děti a je jedno, jestli bydlí ve městě nebo na venkově. Když jsou podmínky jen trochu příznivé a máte rádi zvířata, možná už jste psího kamaráda za pěkné vysvědčení slíbili.

Štěňátko ale není vhodným dárkem ani odměnou za cokoliv. „Protože zvíře si pořizuje jednak celá rodina, takže by o tom určitě měli podebatovat všichni od malých po velké, případně i prarodiče. Samozřejmě je nutné zmínit i sousedy, podle toho, kde žijete a podobně.,“ vysvětluje vedoucí útulku pro opuštěná a nalezená zvířata Městské policie Jihlava Kateřina Škarková.

Pes, ale i jakékoli jiné zvíře, se vždycky pořizuje v podstatě pro rodiče. Oni se o něj budou starat. „Dítě, když bereme už nějaké puberťáky, třeba na 15 let, tak se možná postarají. Ale malé dítě se o žádné zvíře nedokáže postarat tak, aby nestrádalo,“ pokračuje vedoucí útulku.

Když rodiče chtějí pořídit dítěti psa nebo ho dítě po rodičích chce, je dobré si to starost a závazek alespoň na týden vyzkoušet nanečisto. „Ať si vyzkouší třeba na týden nebo na 14 dní každý den ráno vstát třeba v šest hodin i o prázdninách. Když už děti nemají školu, ať si každý den to dítě zkusí na hodinku se jít proběhnout umýt doma třeba nádobí, tak jako bude muset třeba po pejskovi ji umývat a udělat nějaké základní úkony, které by s tím pejskem dělal. V poledne to samé odpoledne na dvě, na tři hodinky procházku, aby si prostě zkusili ten režim, který nastane, když si pořídí právě třeba toho pejska. A většinu dětí to přestane bavit už po pár dnech,“ dodává.

Jak štěně vybrat a na co si dát pozor? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio