Štěně jako překvapení pod stromeček? Na to radši zapomeňte, radí koučka pro komunikaci se psy

22. listopad 2022

Jak by to bylo krásné dostat na Vánoce malé chlupaté štěňátko. Určitě by potěšilo děti, možná i babičku a dědu… Uvědomujeme si ale vůbec, jaká je to zodpovědnost a co všechno by člověk měl zvážit, než čtyřnohého mazlíčka pořídí? Nejen o tom mluvila ve studiu Českého rozhlasu Vysočina koučka pro komunikaci se psy Michaela Drábková.

„Pejsek může být krásným dárkem, ale jestli vánočním, to je otázka. Je důležité zvážit, jestli psa skutečně chceme a jakým způsobem se k tomu dál postavíme. Pes není věc, kterou můžeme jen tak dát pod stromeček. Když koupíme ponožky a dítě je nenosí, tak to nevadí, ale když se nebude starat o pejska, je to velmi závažné,“ říká Michaela Drábková.

Rozhodně nedoporučuje kupovat štěně jako překvapení někomu, kdo o tom předem neví. „Obdarovaný potřebuje mít čas, pozornost, nějakou fyzickou kondici. Pokud darujeme velkého pejska, starší člověk ho neunese. Pokud má rodina malé děti, může být sžívání se psem obtížné. Otázkou také je, jestli obdarovaný vůbec bude mít peníze na to, aby živil dalších patnáct let zvíře,“ připomíná.

Štěně tedy podle ní v naprosté většině případů není nevhodným vánočním dárkem. „Nemůžeme přesně vědět, jaká je situace obdarovaného a jaká bude do budoucna. Když chceme takové rozhodnutí udělat, je třeba si uvědomit, že přebíráme zodpovědnost za to zvíře. To nám sice přináší radost, ale na druhou stranu může péče o něj velmi náročná. A také se může stát, že nám nakonec takový dárek zůstane na krku,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor s koučkou pro komunikaci se psy Michaelou Drábkovou o tom, za jakých okolností si pořídit psa, co mu dopřát o svátcích a jak předcházet různým zimním nástrahám.

Spustit audio

Související