Stavební firmy nechtějí veřejné zakázky, stěžují si některá města

14. únor 2020 06:00

Pět set tisíc nebo deset milionů. Velikost zakázky není podle oslovených starostů důležitá, sehnat stavební firmu je prý problém v obou případech.

Doba, kdy se stavební firmy praly o veřejné zakázky, je podle obcí, které oslovil Český rozhlas, pryč. Sehnat společnost, která se postará o opravu chodníků, rekonstrukci školky nebo fasádu obecního úřadu je často takřka nemožné.

Přičítají to stavebnímu boomu a s ním související velké poptávce. Podle stavitelů je ale problém někde jinde.

Stavební sezóna

„Sehnat firmu, která vám dodělá deset krátkých úseků chodníku po padesáti metrech je strašný problém,“ posteskl si starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka (STAN).

Už za pá týdnů začne letošní stavební sezóna, i moravskobudějovický starosta ji vyhlíží s velkými obavami. „Stavebních zakázek je moc, jakmile začnou v březnu, dubnu stavební práce v celé republice, tak sehnat někoho, kdo by nám za půl milionu něco udělal, neseženeme.“

Větší zakázky

Tento problém se prý netýká ani větších investic. Firmy nemají zájem ani o větší akce. „Nevím, jak je to jinde, ale my jsme dělali poptávková řízení, výběrová řízení a na akci za 10 milionů s dotací se nám nepřihlásil nikdo,“ dodal Bařinka.

Podobné zkušenosti má i starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý (ČSSD): „Stav boom stále trvá, obávám se, že i my takový problém mít budeme.“

Striktní pravidla a zákon

Může za to skutečně jen stavební boom? Podle prezidenta svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiřího Nouzy ne. Na vině jsou i striktní pravidla pro výběrová řízení a stavební zákon, který zahájení stavby často protáhne až na několik let. To je kombinace, která způsobuje, že se firmy do veřejných zakázek příliš nehrnou.

Problém je podle Nouzy v tom, že zadavatelé mívají nastavené maximální ceny, které neodpovídají realitě. „Jsou třeba čtyři roky staré a za tu dobu se změnila spousta věcí, vzrostly náklady na vstupy a do toho ty firmy nechtějí jít.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související