Jihlavská vysoká škola akreditovala nový technický studijní program

9. únor 2020 04:59

Vysoká škola polytechnická Jihlava (VŠPJ) získala akreditaci nového programu. Od příštího akademického roku bude vyučovat aplikované strojírenství.

Bakalářský program je profesně zaměřený a je reakcí na zvyšující se poptávku průmyslu. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí školy Magdalena Martini.

Podle prorektorky pro strategie a vnější vztahy Aleny Štěrbové je na Vysočině řada menších i větších firem zaměřených na zpracovatelský průmysl a strojírenství, na které doléhá nedostatek vzdělaných techniků.

„Navíc dosud chybějící možnost vysokoškolského studia v této oblasti vzdělávání v Kraji Vysočina vedla k odlivu mladých lidí, kteří museli odcházet studovat strojírenství mimo kraj do metropolí a po ukončení studií tam často také našli profesní uplatnění,“ řekla Štěrbová.

Konstrukce, mechanika, technologie

VŠPJ je jedinou veřejnou vysokou školou v Kraji Vysočina. Náplní nového oboru spadajícího pod katedru technických studií bude konstrukce, mechanika, výrobní technologie i základy automatizace. Studenty má vybavit i po jazykové nebo ekonomické stránce.

VŠPJ vznikla v roce 2004 jako první veřejná vysoká škola neuniverzitního typu v České republice. Má přibližně 5000 absolventů.

Studentům dosud nabízela tříleté bakalářské studijní obory aplikovaná technika pro průmyslovou praxi, aplikovaná informatika, cestovní ruch, finance a řízení, počítačové systémy, porodní asistentka, všeobecná sestra a zdravotně sociální pracovník a také navazující magisterské studium v oboru kvalita a bezpečná péče ve zdravotnictví.

V roce 2018 začala VŠPJ budovat po několika letech přípravy moderní výukové centrum pro 330 posluchačů zhruba za 166 milionů korun. Jeho slavnostní otevření je naplánované na 17. února.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související