Stát nabízí pronájem klášterního kostela v Havlíčkově Brodě do roku 2026

4. květen 2019 05:00

Kostel bývalého kláštera v Havlíčkově Brodě plánuje stát pronajmout na období od letošního června do konce roku 2026.

Do konce minulého roku se o provoz kostela staralo muzeum, pokračovat nechtělo. Podmínky nového pronájmu barokní památky zveřejnil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) na svém webu. Stojí v nich, že využití kostela je striktně omezeno charakterem objektu a jeho památkovou ochranou. Roční nájemné by mělo být alespoň 22.000 korun.

Podpora kultury

Nabídky úřad přijímá do 15. května. Výše nájemného ještě může stoupnout v aukci, která bude stejný den po otevření obálek. „Prioritou využití klášterního kostela sv. Rodiny je podpora kulturních projektů, které se významně podílejí na rozšíření kulturní nabídky ve městě,“ uvedl úřad. V kostele se mohou konat například koncerty, divadelní představení, výstavy, přednášky, svatební obřady, předávání školních vysvědčení či firemní akce.

Zájem města

Havlíčkobrodští zastupitelé 8. dubna pověřili radní města, aby se státním úřadem o dalším využití kostela jednali. „Záleží nám na tom, aby byl kostel otevřený pro veřejnost. Rada města udělá vše pro to, aby tomu tak bylo,“ řekl starosta Jan Tecl (ODS). O konkrétním postupu bude vedení radnice ještě jednat.

Kostel je součástí bývalého augustiniánského kláštera, v němž jsou teď úřady. Část nabízená k pronájmu má užitnou plochu 477 metrů čtverečních. Zůstane tam i mobiliář a další vybavení, jako jsou oltáře, kazatelna, relikviáře, varhany či zpovědnice. Kostel není vytápěný, míst k sezení tam je 316.

Pro havlíčkobrodské Muzeum Vysočiny, jež je kraje, byla starost o kostel zatěžující. Médiím to nedávno řekl ředitel Michal Kamp. Provozování kulturních akcí podle něj ani nepatří do práce muzea.

zdroj: ČTK
Spustit audio