Soud přezkoumá volby ve čtyřech volebních okrscích v Třebíči

26. říjen 2018 06:00

Krajský soud v Brně přezkoumá komunální volby ve čtyřech volebních okrscích v Třebíči.

Vyžádal si k nim volební dokumentaci a písemné vyjádření předsedů okrskových volebních komisí a zapisovatelů k tvrzením o pochybeních, která jsou uvedena v návrhu na neplatnost hlasování.

V tiskové zprávě to napsala mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová. Návrh na neplatnost voleb podal 19. října lídr třebíčských Pirátů Roman Pašek. Soud má na rozhodnutí 20 dnů.

Pašek v návrhu mimo jiné uvedl, že ve čtyřech okrscích byl výrazně podprůměrný výsledek stran vytištěných na druhé straně hlasovacího lístku. Podle něj členové volebních komisí připustili, že se při sčítání na zadní strany některých lístků zapomnělo. Zdůraznil také výrazně odlišné výsledky v některých okrscích a požadoval přepočet hlasů v sedmi z nich nebo v okrscích určených soudem.

Piráti kandidovali společně se zástupci TOP 09 v uskupení Společně otevřeme Třebíč. V zastupitelstvu s 27 místy získali dva mandáty. Při povolebních vyjednáváních deklarovali spolupráci s vítězným sdružením Třebíč Občanům! Sedm jiných stran ale dohodlo koalici bez účasti vítěze, Společně otevřeme Třebíč a komunistů.

Koalici v Třebíči chce sestavit ANO, ČSSD, KDU-ČSL, ODS, uskupení Pro Třebíč, Břehy a Třebíč můj domov. Měla by 18 z 27 křesel v zastupitelstvu. Post starosty by podle koaliční dohody připadl Pavlu Pacalovi (Pro Třebíč).

Třebíč se zhruba 36.000 obyvateli má 39 volebních okrsků a ve voličských seznamech přes 29.000 lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související