Láhev lihoviny, aktuální noviny a poselství. V Třebíči uloží pamětní schránku do věže kostela

23. říjen 2018 10:00

V Třebíči uloží do věže na Husově náměstí pamětní schránku. Stane se tak v rámci oslav 100. výročí založení Československa, které jsou v plánu v sobotu 27. října.

„Před farou bude čekat pan starosta, pan děkan Dobeš a pan farář Holík a budou mít tady tuhle schránku. My tomu říkáme prakticky tubus,“ ukazuje ředitelka třebíčského městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková nerezový válec.

„Schránku nám vyrobila místní průmyslová škola, je vysoká padesát centimetrů, široká patnáct centimetrů. V té schránce budou ukryty pamětní předměty.“ Do kupole městské věže ji uloží místní horolezci. Slavnostnímu aktu bude přihlížet i prezident Masaryk. Jeho dvojník přijede na oslavy v originálním autě, které první československý prezident kdysi skutečně vlastnil.

„Bude to pravděpodobně Zdeněk Němec a ten sjede po laně z věže s vlajkou a slavnostně předá vlajku panu starostovi. Pan starosta tou vlajkou jakoby uzavře vnitřek toho tubusu. Pan děkan s panem farářem celý tubus vysvětí a slavnostně ho předají zpátky horolezcům. Oni si ho vloží do batohu a po plášti věže, po lanech, tak aby byli krásně vidět, budou šplhat až na ochoz a potom uloží ten tubus přímo do kupole městské věže.“

Replika pečeti města

Co všechno v tom zmiňovaném tubusu bude? „Stříbrná kopie nebo replika pečeti města Třebíče, bude tam třebíčská whisky, láhev třebíčské whisky, kterou tady třebíčská whiskárna dělá v limitované edici ke stému výročí. Budou tam taky dokumenty dobové - aktuální tři čísla třebíčského zpravodaje a taky takové poselství, které píše vedení města pro příští generace,“ přiblížila mluvčí města Irini Martakidisová.

Chybět nebudou ale například ani všechny současné mince a bankovky. Duchovní zase přiloží kopie z církevních kronik. A jak dlouho budou všechny tyto věci čekat, než znovu spatří světlo světa? Všichni si přejí, aby to bylo co nejdéle.

Uložení paměťové schránky bude součástí programu sobotního průvodu. Řadit se začne ve čtrnáct hodin na Staré poště.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související