Sobotní Noční linka: Narušil/a jsem tradici

16. říjen 2021

Co o tradici říkají moudré knihy? Třeba Wikipedie praví, že „tradice je antropologický, religionistický a sociologický pojem, který se snaží vystihnout skutečnost, že společenské instituce, způsoby myšlení a formy lidské zkušenosti jsou odevzdávané z generace na generaci.”

Tamtéž se pak můžeme dočíst, že „navzdory skutečnosti, že tradice váže celé společnosti s předchozími a následujícími generacemi, neuzavírá je v neměnnosti.” Možná mimoděk, možná záměrně...

Třeba jste někdy byli těmi, kdo narušili tradici a onu neměnnost. Bylo u vás v rodině po dlouhé roky zvykem, že na svatební cestu se jezdilo na stejné místo, kde ji trávili praprarodiče a zrovna vy jste se vydali úplně jinam? Kam až paměť sahá, u vás měli všichni hudební sluch a na vás se v tomto ohledu jaksi nedostalo? Celé generace to bylo tak, že prvorozený syn dědil křestní jméno po zakladateli rodu, ale vy jste jej pokřtili jinak?

Jestliže jste byli těmi, kdo v rodinném kruhu, v podnikání nebo třeba jen ve vaší ulici porušili tradici, budou vám dveře (a telefon 731 800 900) do dnešní Noční linky s Borkem Kapitančikem dokořán.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.