Nepanikařte, o dodávky nepřijdete. Energetické firmy uklidňují klienty zkrachovalého distributora

18. říjen 2021 07:00

Někde fronty, jinde klid. Situace na energetickém trhu není jednoduchá, ceny rostou strmě vzhůru a situaci zkomplikoval krach velkého dodavatele Bohemia Energy.

Klienti zkrachovalé distribuční společnosti Bohemia Energy se budou muset v následujících dnech a měsících spolehnout na takzvané dodavatele poslední instance. Na Vysočině většinu zákazníků přeberou dvě firmy. V případě elektřiny je to E.ON, plyn dodá na velké části kraje innogy.

Před obchodními kancelářemi tzv. dodavatelů poslední instance na Vysočině to po krachu uvedené společnosti vypadá různě, jednu věc ale tvrdí všichni shodně: nepanikařte, sami vás oslovíme.

Bohemia zkrachovala…

„Bohemia zkrachovala a my k ní letos přestoupili. Přesvědčili nás na dobrý ceny a za čtyři měsíce musíme hledat někoho jiného.“ Podobný příběh jako pan Miroslav má spousta lidí. Sám stojí toho času frontu v jihlavském Cityparku, kde má kancelář společnost innogy.

„Platíme to od června, přeplatek nám vrátili, teď bylo vyúčtování, to nám poslali. Platím to inkasem a musím zjistit, kam to posílat. To mi musí říct tady.“

Zdlouhavé čekání

Zdlouhavé čekání si pan Miroslav mohl pravděpodobně odpustit. Už tento týden by měla společnost innogy aktivně začít oslovovat ty, kteří od zkrachovalé Bohemia Energy odebírali na Vysočině plyn.

Potvrdil to mluvčí innogy Pavel Grochal. „Nejlepší postup je vyčkat na to, až jim pošleme dopis, až dostaneme od operátorů veškeré podklady. Innogy je dodavatelem poslední instance plynu.“

Dodavatel E.ON

Zatímco v kanceláři innogy bylo plno, naopak v sídle E.ON v Jihlavě byl naprostý klid. Vrátný pouze potvrdil, že víc lidí chodí ráno, ale prý se nejedná o žádné davy. Zdá se, že lidé vyslyšeli mluvčího společnosti Romana Šperňáka, který je žádal, aby zbytečně nezahlcovali ano obchodní místa, ani telefonní linky.

„Klienti se nemusí obávat, že o dodávky energie přijdou a zůstanou bez elektřiny a plynu. V aktuální situaci je důležité zachovat klid a nepanikařit. O všech těchto klientech víme a postaráme se v co nejkratším možném termínu.

Energetický regulační úřad už také lidem doporučil, aby společnosti Bohemia Energy nehradili žádné zálohy a to ani za plyn ani za elektřinu.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio