Slušnost a korektnost dovedla jihlavskou galeristku k přátelství s grafikem Oldřichem Kulhánkem

11. březen 2020

Už 30 let funguje v Jihlavě galerie M&K. Vede ji Miloslava Kumbárová, která se po porevolučních nadšených začátcích vyprofilovala, a dnes se specializuje na grafiku.

Ve svých sbírkách má i díla autora současných českých bankovek Oldřicha Kulhánka.

„V květnu roku 1990 jsme s mojí matkou otevírali galerii,“ vzpomíná na své galeristické začátky Miloslava Kumbárová. Zpočátku se nijak nespecializovala a nejdříve oslovila umělce z Vysočiny. „Byly to obrazy, občas nějaká grafika a užité umění. Keramika, sklo,“ vyjmenovává. Trvalo deset let, než našla cestu ke grafice. Spolupracovala s takovými autory, jako Adolf Born, Jiří Slíva nebo Oldřich Kulhánek. Právě díla autora aktuálních českých bankovek Oldřicha Kulhánka patří mezi základ sbírek Miloslavy Kumbárové.

Miloslava Kumbárová, galeristka

Byl úžasný kreslíř, ale při práci chtěl být sám

Dlouholetá spolupráce s Oldřichem Kulhánkem, kterou Miloslava Kumbárová počítá od roku 1991, vedla až k blízkému přátelství. „On byl úžasný kreslíř, byl nesmírně inteligentní a sečtělý,“ vzpomíná. Umělce navštěvovala i v jeho ateliéru. „Bylo to všechno příjemné, ale při práci chtěl být sám,“ dodává s úsměvem.

O Miloslavě Kumbárové grafik mluvil jako o své galeristce

Oldřich Kulhánek zemřel v roce 2013. Miloslava Kumbárová je ale dál v kontaktu s jeho rodinou.

„Ona toho svého mistra opečovávala, a otec i hovořil o paní Kumbárové: to je moje galeristka,“ říká dcera Oldřicha Kulhánka Klára Melichová. Sama o sobě skromně říká, že se nepotatila. Věnuje se užité grafice.

Spustit audio