Slunečnice na podporu pacientů s roztroušenou sklerózou. Rostou na jihlavských hradbách

22. červen 2022 06:00

Desítky slunečnic budou letos v létě zdobit parkán jihlavských hradeb. Zasadili je lidé na podporu pacientů s roztroušenou sklerózou. 

Roztroušená skleróza je nemoc, se kterou jen na Vysočině bojují stovky pacientů. Včera je v Jihlavě přišly alespoň symbolicky podpořit desítky lidí. Při té příležitosti - v rámci akce Rozsviťme Českou republiku - vysadili na městských  hradbách slunečnice.  

Na připraveném záhonu stačí odhrnout trochu hlíny a do jamky zasadit květ. I to ale může být pro pacienty s roztroušenou sklerózou těžký úkol. V Jihlavě ho ale ti přítomní zvládli. I proto, aby poukázali na nebezpečí autoimunitního onemocnění, kterým v Česku trpí bezmála 20 tisíc lidí. 

Sázení slunečnic na podporu pacientů s roztroušenou sklerózou, Jihlava

Sázení se zúčastnila i paní Eva. „Tohle je dobrá věc, která trochu pomůže lidem se seznámit s tou nemocí a pocity lidí, co jí trpí.“ Paní Eva se sama s roztroušenou sklerózou potýká a podle ní řada lidí netuší, v čem onemocnění spočívá. „Na někom to vidět není, ale někdo už zkrátka pak nemůže a je limitovaný pohybem a zrakem, protože to má vliv na více center.“

Organizace Roska

Akce Rozsviťme Českou republiku se v Jihlavě pravidelně účastní i děti z mateřských a základních škol. Podle Jitky Večeřové z organizace Roska, která pacienty s roztroušenou sklerózou sdružuje, se právě i mezi mladými osvěta postupně šíří.

„Fakt je to pro ta děcka osvěta a myslím si, že ví a když vidí, že někdo jde o holi nebo že špatně jde, tak je napadne, že je nemocný a ne že je opilý.“

Vlastní slunečnici si na jihlavských hradbách zasadil i lékař neurologického oddělení Radek Ampapa. Ačkoliv se podle něj povědomí o nemoci stále rozšiřuje a současně s tím rostou postupem času i možnosti zmírňování projevů onemocnění medikací, je třeba o něm mluvit a pacienty podpořit. „Máme spousty léků, které umí tu nemoc zpomalit, ne vyléčit ale zpomalit, ale důležité jsou i rehabilitace, cvičení, dobrá nálada a všechno tohle, co přináší i Roska, takže to pacientům zdůrazňujeme.“

Podle Radka Ampapy se v jihlavské nemocnici s roztroušenou sklerózou léčí kolem osmi set pacientů, přičemž jde o spádové místo pro celou Vysočinu.

Spustit audio

Související