Cvičení na podporu pacientů s roztroušenou sklerózou. Jedna z akcí proběhla i v Jihlavě

27. březen 2022 08:00

V Česku se cvičí na podporu lidí s roztroušenou sklerózou. Trénink proběhl i v Jihlavě a to nejen pro pacienty, ale i pro ostatní, kteří je přišli podpořit. 

Lidé po celém Česku se v sobotu zúčastnili cvičebního maratonu na podporu pacientů s roztroušenou sklerózou. V Jihlavě spolupracuje organizace Roska sdružující pacienty s touto nemocí s fitcentrem na Bedřichově. 

Na podložce

Cvičení se odehrává na podložce a je zaměřené na protahování s prvky jógy. Právě podobné cviky pacientům pomáhají, vysvětluje lektorka Marie. „U roztroušené sklerózy je to tak, že  to tělo někdy přestane poslouchat, tuhne. Když se ten člověk naučí dýchat, ovládat, rychleji pak regeneruje.“

„Ti lidé, co se hýbou, co cvičí, tak jsou v lepším stavu než ti, co sedí a čekají, až je někdo uzdraví,“ dodala lektorka. 

Cvičení je životně důležitý…

Pozitivních dopadů na své tělo si všímá i Bohuslav Večeřa. „Pamalu ale jistě chátrám, ale abych se byl schopen nějak hýbat, je pro mě to cvičení životně důležitý.“ 

Pan Večeřa dochází na podobná cvičení po celou dobu jejich koná, tedy devět let. Stejně to má i další členka jihlavské organizace Roska Kateřina Šrámková. Po dvouleté koronavirové pauze se těšila především na upevnění vazeb s ostatními členy sdružení. „Nechodím na pravidelná cvičení, musím se starat o muže.“

Cvičení i pro ostatní

Zacvičit na podporu pacientů s roztroušenou sklerózou přišli i lidé zdraví. Výtěžek ze vstupného poskytne fitcentrum právě organizaci Roska. „Využijeme je na pronájem tělocvičen a rekondičního pobytu, pronájem bazénu. To je pro tyto lidi úplně to nejlepší,“ řekla ředitelka Jitka Večeřová.

V loňském roce nemohla organizace cvičení kvůli koronaviru pořádat, lidé se tak zúčastnili pouze online, kdy plnili různé úkoly, třeba vycházení kopce. 

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související