Sklizeň brambor začala, na Vysočině můžete navštívit speciální bramborové slavnosti

21. září 2013

Na Vysočině se v těchto dnech rozbíhá sklizeň brambor. Po celý víkend tak mohou příznivci této suroviny navštívit v Bystřici nad Pernštejnem speciální festival s názvem Slavnosti brambor. Akce probíhá na farmě Eden.

Na programu slavností je kuchařská show, výroba tiskátek nebo ochutnávka všemožných bramborových variací.

V nabídce nalezneme například bramborové řezy s marmeládou, bramborovou bublaninu nebo velmi oblíbený bramborový tatrák. Recept na tuhle pochutinu prozradil kuchař Martin Kafka.

  • Podrobnosti o Slavnostech brambor zjišťovala reportérka Lucie
    Maxová
    " style="">
    Podrobnosti o Slavnostech brambor zjišťovala reportérka Lucie
    Maxová
    " style="">
    Podrobnosti o Slavnostech brambor zjišťovala reportérka Lucie
    Maxová
0:00
/
0:00

„Dělá se to stejně jako klasický tatrák, akorát kromě masa se dají brambory. Brambory uvařené ve slupce oloupat a nastrouhat najemno, sůl, pepř, česnek, cibule, hořčice, kečup, worchester, sojová omáčka a to by mělo být všechno,“ popisuje kuchař.

“Symbol Vysočiny“ si i přes nepřízeň počasí přišly vychutnat už desítky lidí. Mnohým se při konzumaci známých jídel vybaví vzpomínky na dětství.

„Úplně jsem si připomněla, jak to kdysi v té kuchyni vonělo. Babička celá zpocená a my jsme jí jídlo brali ještě nehotové,“ popisuje jedna z návštěvnic slavností paní Milada.

„Prostě brambory máme rádi, tak jsme přišli, protože je to taková vzácnost a symbol Vysočiny,“ dodává paní Milada.

Pěstitelé z Vysočiny produkují ročně třetinu českých brambor. Odborníci ale varují, že letošní úroda bude nižší, a to hlavně kvůli počasí.

Sklizeň brambor v ČR 2001 - 2013
autoři: Lucie Maxová , Anna Maňourová