Sjezdovka ve Vysoké u Brodu bude letos v provozu. Musí ale napadat dostatek přírodního sněhu

1. listopad 2021 06:00

Ve Vysoké u Havlíčkova Brodu by se letos opět mohlo lyžovat. Po rozhodnutí soudu o pozemcích pod vlekem tam tělovýchovná jednota připravuje sjezdovku.

Po několika letech by se letos mohl znovu rozjet vlek na sjezdovce Vysoká u Havlíčkova Brodu. Po dlouhých majetkoprávních sporech o jeden z pozemků pod vlekem, přiřkl soud území havlíčkobrodským technickým službám.

Sjezdovku, po které se čtyři roky nikdo neprojel, připravuje tělovýchovná jednota Lyžař HB, která zimní sporty ve Vysoké zajišťuje.

Vyřezáváme roští…

„Já na tom kopci lyžovala už jako malá holka, je to tu krásný. Byla by škoda to tady nechat. Vyřeže se to a budeme pokračovat dál,“ řekla paní Iva, která jako dobrovolnice pomáhá upravit svah tak, aby se na něm dalo v zimě lyžovat.

Odnos větví, úklid a také vyřezávání náletových dřevin. To se teď děje na sjezdovce u Vysoké. „Vyřezáváme roští, protože to velmi rychle zarůstá. Probíhají tady nějaké dílčí úpravy sjezdovky a celkově příprava a sezónu,“ dodal Jiří Černý.

Soudní spor

Ačkoli o majetkových poměrech rozhodl soud a vleku prakticky nic nebrání v provozu, další náležitosti bude muset šéf jednoty Lyžař HB Tomáš Kučera ještě řešit. Jde o chatu, která stojí na vlastní pozemku, vchod do ní ale na soukromém. „Musíme asi zajistit vypůjčení toalet, protože máme zastavěný chod do chaty a nevíme, jestli dopadne otevření. Vše bude provizorní.“

Ještě víc než v urovnání majetkových sporů na sjezdovce doufá Tomáš Kučera v přízeň počasí. I když bude na sezónu vše připravené, bez přírodního sněhu sjezdovku jen těžko spustí. „Máme čtyři děla, spustit je ale můžeme jen na půl, protože máme nedostatek vody a také nedostatek elektřiny. Do budoucna, pokud se bude dařit, budeme potřebovat posílit elektriku a vodu, abychom mohli zasněžovat plnohodnotně.“

Na sjezdovce by mohl být v budoucnu také letní provoz, v zimě lyže a v létě třeba trailové sjezdy na kole.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související