Silný vítr láme stromy, nejvíce na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Několik silnic je uzavřených

28. prosinec 2020 06:30

Silný vítr od neděle zaměstnává hasiče po celé Vysočině. V pondělí ráno spočítali přes 200 výjezdů k událostem spojeným se silnými poryvy.

Nejvíce nebezpečných událostí je na Havlíčkobrodsku a Žďársku. „Popadané stromy zapříčinily i řadu dopravních nehod. V neděli v podvečer narazila řidička s osobním autem do padlého stromu u Jindřichova na Žďársku. Po půlnoci narazila dvě auta do stromu u Chotěboře,“ řekla mluvčí hasičů Petra Musilová. Obě nehody se obešly bez zranění.

Uzavřené silnic

Polámané stromy uzavřely hned několik komunikací, s odklízením kmenů se podle policie bude pokračovat, až se vítr uklidní.

Z noci jsou uzavřené úseky od D1 k Rytířsku (silnice II/353 Jihlava – Žďár nad Sázavou), silnice II/351 Česká Bělá – Chotěboř a silnice III/3438 Český Herálec – Vortová.

Od času 4:00 hodin je uzavřená silnice II/353 mezi Zhoří a Stájí a silnice II/523 z Humpolce do Krasoňova (silnice Humpolec – Jihlava).

Výstraha meteorologů

Výstraha meteorologů před silným větrem platí od nedělního odpoledne do dnešních 20:00. Před větrem s nárazy přes 85 kilometrů v hodině varovali hlavně na Havlíčkobrodsku a Žďársku.

Přes den bude na Vysočině zataženo, zpočátku může ojediněle i slabě sněžit. Večer bude na většině území pršet nebo sněžit. Odpolední teploty budou nejvýše tři stupně nad nulou. Vítr může mít v nárazech rychlost 70 až 90 kilometrů v hodině, slábnout bude později večer.

autor: mik | zdroj: ČTK
Spustit audio