Ve Velkém Meziříčí líčí na těžké kamiony. Nad městem jsou přímo v silnici váhy

6. květen 2015
Zprávy z

Velké Meziříčí se dlouhodobě potýká s vysokým počtem kamionů. Řidiči totiž často sjíždějí z dálnice D1, vyhýbají se tak mýtným branám a volí cestu přes centrum města. Nedávno opravená silnice je podle starosty v dezolátním stavu. Váha, která zváží a vyfotí každý přetížený kamion, by měla fungovat jako past.

Město na jihu Žďárska zužují kamiony každý den, čemuž také odpovídá stav silnic. „Úsek z centra města směrem na Jihlavu se opravoval před šesti lety. Podívejte se, jak dnes vypadá. Ta silnice se drolí a je stále horší,“ posteskl si meziříčský starosta Radovan Necid (ODS).

Právě ve směru na Jihlavu jsou v silnici II/602 zabudovány zmiňované váhy.

Váha připomíná mýtnou bránu

Řidiči budou projíždět pod branou, která připomíná dálniční mýtnici. Přetížené auto automatizovaný systém vyfotí a úředníkům velkomeziříčské radnice odešle naváženou hodnotu. „Úředník dostane dokument, ze kterého určí, jestli je auto přetížené,“ vysvětluje Michal Sedlák z dodavatelské firmy.

Pokuty mohou jít do desítek tisíc korun

Řidič přetíženého kamionu dostane pokutu, mnohem vyšší sankce čeká na majitele auta. „Dopravce dostane šest tisíc jako náklady vážení a sedm tisíc za každou započatou tunu navíc. S řidičem vedeme samostatné správní řízení. Pokuty už tak vysoké nejsou, je to ale o postihu přímo jeho osoby,“ řekl Jiří Pospíchal z meziříčské radnice.

Dynamická vysokorychlostní váha u Velkého Meziříčí je teprve druhá v republice. Podobné zařízení je také poblíž Kolína.

Dynamické váhy u Velkého Meziříčí
autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio