‚Kamion jeden za druhým.‘ V Humpolci staví kruhový objezd a řidiči jezdí přes Hněvkovice

21. červenec 2019 07:00

Dopady stavby humpoleckého kruhového objezdu trápí obyvatele nedalekých Hněvkovic. Kamiony tudy totiž objíždí uzavírku.

Místí lidé z vesničky jihozápadně od Humpolce si stěžují, že jim nákladní auta ničí novou silnici a především berou klid. V obci se třemi stovkami obyvatel je totiž hodně rušno.

„No jezdí nám tady takový velký auta, to je hrůza.“ Za čtvrt hodiny kolem reportérky Terezy Pešoutová projely desítky nákladních aut.

Jeden za druhým…

Místní popisují, že tohle zažívají denně. „Kamiony jeden za druhým. Vždycky ráno a pak do jedenácti v noci.“ Pan Pečenka má dům přímo u hlavní silnice a projíždějící auta tak poslouchá až do pozdních hodin.

Podobně provoz ruší i jeho sousedy. „Když se dívám na televizi, sedíme u toho, tak musím zavřít okna, není slyšet,“ popisuje paní Prášilová, co sem jezdí pravidelně na letní chatu. Má strach, co takový provoz udělá s místní silnicí. „Tady jsou gumy, jezdí po chodníku, manžela dvakrát málem porazili na chodníku. Ta silnice byla udělaná loni.“

Město Humplec

Představitelé humpolecké radnice, pod kterou Hněvkovice patří, už si stížnosti zdejších obyvatel vyslechli na veřejném sezení. Se zvýšenou frekvencí kamionů ale město podle mluvčí Anety Slavíkové nemůže prakticky nic udělat. „Komunikace je ze zákona určena k obecnému užívání. To znamená, že není možné v uvozovkách pouze na základě stížností obce nebo konkrétních obyvatel vydávat dopravní omezení.“

Oficiální objížďka

Pro těžká nákladní auta je stanovená objízdná trasa mimo Hněvkovice. Nicméně některé firmy mají povolení, protože od sebe sídlí jen pár set metrů a s nařízenou objížďkou by si zajeli i padesát kilometrů. Podle obyvatel Hněvkovic ale obcí neprojíždí zdaleka jen ty z okolí.

Vedení Humpolce se nakonec rozhodlo místním vyjít vstříc alespoň s požadavky na dopravní zrcadlo u nepřehledného vjezdu na hlavní silnici.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související