Šestidennímu festivalu Ji.hlava předchází rok a půl horečných příprav

25. říjen 2018

V Jihlavě dnes začíná 22. ročník Mezinárodního filmového festivalu (MFDF). Láká na stovky projekcí, besed s filmaři a také doprovodný program pro děti.

Do Dobrého dopoledne přišel ředitel festivalu, zakladatel Marek Hovorka.

Marek Hovorka coby sedmnáctiletý student založil festival dokumentárních filmů v Jihlavě. „Za tu dobu, kromě toho, že jsem o 22 let zestárl, se nezměnilo v podstatě nic. Každý rok začínáte od nuly,“ řekl v Dobrém dopoledni.

Šestidenní festival se ale nechystá týdny, ani měsíce, ale roky. „V součtu je to skoro dva roky příprav před každým konkrétním ročníkem. Vždycky když skončí poslední projekce, diváci odejdou a nás čeká ještě asi půl roku papírování, než to všechno uzavřeme.“

Po dvaadvacáté

MFDF se letos v Jihlavě koná po dvaadvacáté. Zahájení je v tanečním sále DKO. „Zahájení naváže na letošní festivalové téma, kterým je paměť. Večer proběhne ve slavnostní atmosféře v jemné návaznosti na letošní oslavy sta let Československé republiky.“

Prvním filmem bude snímek Máme na víc, který pojednává o předvolební prezidentské kampani Michala Horáčka. Autory jsou Robin Kvapil a Radim Procházka.

Naopak závěrečným filmem bude dílo Emira Kusturici Pepe, svrchovaný život. Film je o bývalém levicovém partyzánovi a prezidentu Uruguaye, kterého celý svět zná jako nejchudšího prezidenta vůbec.

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio