Semínka letniček sbíráme za suchého počasí a v době, kdy semeníky zasychají. Dobře uchovaná semena si udrží klíčivost až čtyři roky

24. srpen 2024

Ze kterých letniček na vaší zahrádce jste letos byli nadšení? Krásně kvetly, sousedky vám je chválily a vy byste si přáli, aby záhon u domu krášlily za rok zas? Není nic jednoduššího než si semínka těch krasavic nasbírat.

„Můžeme si nasbírat semínka všech druhů letniček i dvouletek. U letniček pravých je to nakonec jen jediný způsob, jak je rozmnožit. Množí se totiž pouze semeny, tedy generativně,“ vysvětluje Alena Nováková, kurátorka letniček z botanické zahrady v Praze. „Pokud se rozhodneme, že si semena letniček nasbíráme sami, musíme se smířit s tím, že se rostliny po výsevu nemusejí zcela podobat těm, ze kterých jsme semínka odebrali. Je to zaviněno určitou mírou samosprašnosti nebo cizosprašnosti těch rostlin.“

Čas pro sběr semen nastává tehdy, kdy semeníky zhnědnou a zasychají. Existují ale i výjimky. U některých druhů (například maceška, luhomílek, hlazenec) vypadávají světlá semena z ještě zelených semeníků. Nejpraktičtější je v době zrání jednotlivé rostliny prohlížet. Když vidíme, že se semeníky otevírají a semínka začínají vypadávat, nastal správný čas pro jejich sběr.

Sbíráme výhradně za suchého počasí, raději odpoledne (pokud je po ránu rosa). Nejjednodušší je posbírat celé semeníky do papírového sáčku. Ten necháme otevřený a uložíme do suchého interiéru, třeba na půdu. Nesmí tam ale svítit přímé slunce a vanout příliš silný proud vzduchu.

Nestařec - semeníky se zbytky semen

Až semeníky doschnou, semínka většinou sama vypadají. Zbytek vydrolíme, vyklepeme. Semínka uložíme do papírového sáčku nebo třeba do obálky. Označíme jménem rostliny a rokem sklizně. Uložíme do papírové krabice v suchém a chladnějším interiéru. Semena si většinou udrží klíčivost 2 až 4 roky.

Trvalky se na rozdíl od většiny letniček velmi snadno množí vegetativně, řízkováním nebo dělením trsů. Semenem je množíme pouze v případě, kdy nepřirůstají, nedělají oddělky nebo potřebujeme získat velký počet jedinců najednou. Pak se to vyplatí. Často se semenem množí třeba kokardy.

Semena cínie

Poslechněte si reportáž Hobby magazínu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.