Semafor za více než milion korun u pelhřimovské laguny v pondělí nezafungoval. Nešla totiž elektřina

2. červenec 2019 19:00

Místní lidé říkají místu poblíž železničního nádraží pelhřimovské moře. Název se ujal hlavně na sociálních sítích. Při větším dešti se pod viaduktem tvoří hluboká laguna.

Ve vodě uvízla už celá řada automobilů. Majitel silnice první třídy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto před časem rozhodl, že místo osadí v Česku unikátním systémem – semaforem s čidlem, který se v případě nastoupání hladiny rozsvítí a provoz zastaví.

Nešel proud

Testování mohlo proběhnout při pondělní průtrži mračen, kdy se opět pod železničním mostem vytvořilo jezero. Semafor se ale nerozsvítil. Systém jen poslal SMS zprávu policii, ve které informoval o vlastní poruše.

„Město Pelhřimov nahlásilo závadu, občané nás informovali, že semafor nefunguje,“ řekla mluvčí města Alena Unterfrancová.

„Protipovodňové opatření nefungovalo, protože došlo k výpadku elektrického proudu,“ konstatovala mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Dále dodala, že hledají technické řešení, aby se podobná situace už neopakovala.

Vytahovali dodávku

Scénář při pondělní bouřce byl podobný, jako ty předchozí. Po prudším dešti pod viaduktem na silnici první třídy vystoupá hladina. „Vytahovali odtud dodávku, byli tady hasiči. Co já pamatuju, tak ten semafor fungoval akorát, když to zkoušeli,“ řekla paní Ludmila, které prodává v nedalekých potravinách a celou situaci může sledovat.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio