Sebeřízení, samostatnost při hodinách. Učitelé se v Koutech vzdělávají na letní škole

18. srpen 2021 05:00

Rozvíjet své pedagogické znalosti a dovednosti vyrazily desítky učitelů z celé republiky do obce Kouty u Ledče nad Sázavou.

Účastní se letní školy s názvem Pomáháme školám k úspěchu. Tento týden se věnují tématům čtenářství a kritické gramotnosti. A také umění sebeřízení při učení.

Sebeřízení

„Jsme říkali, že to trochu odlehčíme takovou malou scénkou a zkusili promyslet, co z toho videa vnímáte jako prvky, které by mohly souviset se sebeřízením.“ Dialog ze známého amerického sitcomu navozuje tvůrčí atmosféru na jedné z dílem letní pedagogické školy pro učitele v Koutech u Ledče nad Sázavou. Ta je věnovaná sebeřízení při učení.

Právě to lektoři považují za stále důležitější pilíř ve výuce žáků, potvrzuje jedna z lektorek letní školy Kateřina Sládková: „Dnešní děti v dnešním světě potřebují se umět rozhodovat a umět třeba i argumentovat a je to jedna z dovedností, která je potřeba pro dnešní svět a vůbec pro svět 21. století.“

Sebeřízení v distanční výuce

Svůj podíl na tom má podle Kateřiny Sládkové i distanční výuka, kterou měli žáci téměř celý uplynulý školní rok. „Distanční výuka ukázala dětem tu možnost sebeřízení, kdy vlastně nebyly vedeny denně těmi učiteli, ale vlastně mohly si nějakým způsobem zařizovat čas a plnění těch věcí podle sebe, a to je třeba jedna z částí sebeřízení.“

Jedním z cílů kurzu je ukázat pedagogům, jak vést žáky k větší samostatnosti v hodinách, vysvětluje programová ředitelka projektu Hana Košťálová. „Příliš mnoho práce je na učiteli a děti si spíš plní to, co si učitel připraví, než aby byly vlastníky svého učení. Hledáme cesty třeba skrze čtenářství a pisatelství.“

Právě literatura, její čtení i pochopení nebo tvůrčí práce totiž mohou děti podle lektorů často naučit víc než strohý výklad látky z učebnic.

Letní školy se v Koutech účastní zhruba osmdesátka pedagogů z celé republiky. Nabyté zkušenosti chce většina z nich využít už v blížícím se školním roce.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio

Související