Se slevou až do jižních Čech. Jednotná jízdenka má platit i na úzkokolejce na Pelhřimovsku

9. březen 2020 09:00

Na skoro všechny autobusy a vlaky v Kraji Vysočina stačí cestujícím jen jediná jízdenka. Jednotný krajský tarif začal platit před týdnem.

S jedinou jízdenkou je možné kombinovat dopravu vlakem, autobusem, časem přibydou i autobusy městské hromadné dopravy v jednotlivých městech.

Úzkokolejka

Stále ale zůstávají tratě, kde na něj můžou pasažéři zapomenout. Patří k nim i úzkokolejka jezdící na Pelhřimovsku pod hlavičkou Jindřichohradeckých místních drah, a to i přesto, že tam zajišťuje veřejnou dopravní obslužnost.

Budeme-li chtít například z Obrataně do Kamenice nad Lipou, zlevněnou jízdenku si nekoupíme. Provozovatel dráhy pobírá dotace od Kraje Vysočina, součástí integrované dopravy ale není.

Až do Jihočeského kraje

„Jindřichohradecké místní dráhy zatím nejezdí pod tarifem VDV, z naší strany je ale velká snaha domluvit se s dopravcem a náš tarif využít i pro cesty do Jihočeského kraje,“ řekla mluvčí hejtmanství Jitka Svatošová.

Jednatel úzkokolejky Boris Čajánek by dohodu s Vysočinou přivítal. „Jednáme o tom, záleží, jaké podmínky nabídne Kraj Vysočina.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související