Šance na to, že Kraj Vysočina dostane zpět svoje peníze ze zkrachovalé Sberbank, se zvýšila

10. březen 2023 14:20

Obcím, městům i kraji Vysočina o něco víc stoupla šance, že dostanou zpátky podstatnou část svých prostředků ze zkrachovalé Sberbank. Představitelé osmi měst a obcí, které dosud nestáhly svoje žaloby proti ustanovení věřitelského výboru, jsou ochotni svůj postoj přehodnotit.

Žaloby vnímala insolvenční správkyně jako riziko, které může ohrozit převod portfolia Sberbank na Českou spořitelnu.

Zlomovým momentem byla schůzka, na které se sešli představitelé zmíněných osmi obcí s hejtmanem Kraje Vysočina Vítězslavem Schrekem z ODS a jeho lidoveckým náměstkem Miroslavem Houškou. Na ní se dohodli, že předloží jednotlivým zastupitelstvům nebo městským radám návrh na stažení zmíněných žalob.

Obce přesvědčilo hlavně to, že pokud celá transakce na Českou spořitelnu proběhne bez problémů, budou moct podle insolvenční správkyně Jiřiny Lužové získat i přes 95 procent ze svých peněz.

Že je připravený přehodnotit svůj postoj a na žalobě netrvat, potvrdil i sociálně demokratický starosta Jaroměřic nad Rokytnou Jaroslav Soukup. Jaroměřice byly ve skupině posledních osmi žalujících radnic jako jediné z Vysočiny.

Smlouvu o prodeji podepsala insolvenční správkyně s Českou spořitelnou v polovině prosince. V současné chvíli běží 90 denní lhůta, kdy jde smlouvu napadnout. Uvěrové portfolio Sberbank, které Česká spořitelna kupuje, má nominální hodnotu přes 47 miliard korun. Zaplatí za něj okolo 41 miliard.

 

Spustit audio

Související