Výplatu peněz ze zkrachovalé Sberbank pro Kraj Vysočina a další samosprávy můžou zablokovat žaloby osmi obcí

8. březen 2023 08:40

Před rokem začal Garanční systém finančního trhu vyplácet věřitele zkrachovalé Sberbank. Zatímco nároky drobných střadatelů za tu dobu uspokojil téměř ze sta procent, velcí věřitelé stále na své peníze čekají.

Týká se to i Kraje Vysočina, který má ve Sberbance skoro dvě a půl miliardy korun. „Věřím, že jsme opravdu hodně blízko. A to především proto, že se jednak na trhu našel kupec, který má zájem o úvěrové portfolium této banky, a také proto, že insolvenční správkyně podle našich ověřených informací disponuje velmi slušnou hotovostí ze splácených úvěrů, která je teď uložena na účtech ČNB,“ řekl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek z ODS.

Když vše půjde dobře, tak výplata první vlny pohledávek by mohla být v září nebo v říjnu tohoto roku. Ohrozit to můžou nestažené žaloby osmi obcí, které napadly ustanovení věřitelského výboru.

Jedním z měst, které ještě svou žalobu nestáhlo, jsou Jaroměřice nad Rokytnou. „Směřuje to k tomu, že ta žaloba by měla být stažena, takže bychom měli přispět k tomu že by tam těch třecích ploch bylo méně,“ připustil změnu postoje starosta Jaroslav Soukup z ČSSD.

Vítězslav Schrek bude s představiteli osmi měst a obcí jednat ve středu 8. března odpoledne.

Prostředky ve Sberbank měla uložené i jihlavská zoo. Chybějící peníze teď blokují její další rozvoj. Jak chtěla peníze využít, si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související